Wpis z mikrobloga

Jeżeli jestem studentem 24 lata, na umowie zlecenie (na czas nieokreślony od 2022) to kto w tej sytuacji powinien zgłosić mnie do NFZ?
- Uczelnia
- Pracodawca
- Rodzice
?

Nic nie zmieniło się od 2 lat w stosunku pracy / uczelni, a wczoraj dostałem informację, że nie mam ubezpieczenia mimo, że w tym i poprzednim roku byłem u lekarza i było w porządku..

#zdrowie #nfz #lekarz
czlowiek-lasu - Jeżeli jestem studentem 24 lata, na umowie zlecenie (na czas nieokreś...

źródło: Zrzut ekranu 2024-12-25 o 11.04.09

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@czlowiek-lasu: najlepiej wejdź do ZUS PUE sprawdź, kto do tej pory był płatnikiem składek, albo idź do jakiegokolwiek ZUS z dowodem osobistym, @CliveRosfield ma racje albo rodzice albo uczelnia, ale od umowy zlecenie tez chyba można teraz odprowadzać składki, aczkolwiek wtedy "mniej zarabiasz" wiadomo
  • Odpowiedz
@paakcer: dzięki za wskazówki, do tej pory nie było mi to potrzebne i nie bardzo wiedziałem jak i gdzie to załatwić.

Najprościej na ten moment będzie jak dopiszę się do rodzica i problem z głowy :)

Dziękuję za pomoc :)
  • Odpowiedz
@czlowiek-lasu: tak ale najpierw idź do zusu pokaż nawet tego screena z ikp, to czesto jest jakiś ich błąd w systemie
żeby dopisać się u rodzica mogą chcieć zaświadczenie z uczelni
a uczelnia ma obowiazek Cię zgłosić do ubezpieczenia wypełnienie jednego kwitku w sekretariacie
tak jbc ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz