Wpis z mikrobloga

Mirki, mam tynki gipsowe w nowym domu kładzione na przełomie września i października. W jednym pomieszczeniu nad oknem zaczął wychodzić grzyb. Zapewne przez za słabe wietrzenie. Tak to jest jak się sugeruje znawcami z bożej łaski.
Pytanie brzmi: co mogę teraz z tym zrobić? Czy ten pufas pleśniobójczy załatwi sprawę czy trzeba ingerować głębiej? Nie wiem kiedy się to pojawiło, dziś zauważyłem trochę kółek 5-10mm. Tynki nie wyschły jeszcze, zwłaszcza na nadprożach.
#budownictwo #budujzwykopem #tynki
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

za slaba wentylacja i suszenie. Jestes w stanie trochę pogrzać wnętrza?

@hrabia_ponimirski: Mogę wstawić jakiś grzejnik elektryczny i przysłaniać otwory drzwiowe, żeby konkretne pomieszczenie trochę dogrzać i potem przewietrzyć. Nie wiem czy to zadziała w salonie, który z kuchnią jest dość duży + ma przejście do korytarza. Czyt. duża kubatura, a grzejnik nie ma wielkiej mocy jednak.
Nie mam możliwości włączenia ogrzewania tego docelowego.

a coś suszysz tam czy stoi zimne
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret: osuszacz powietrza, grzanie nie wystarczy bo trzeba te wilgoc wyciągnąć

Ja znalazłem na olx typka co wynajmował za 40zł na dobę, taki z baniakiem 6l, trzeba było 3-4 razy dziennie opróżniać
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret nie wiem skąd jesteś ale jak wilgotności no powietrza u ciebie jest niższa niż ścianką temperatura to samo wyschnie po przejechaniu papierem. Chodzi o to że przy zacieraniu zasklepili pory które wychodzą na żelbecie który wolniej oddaje wilgoć. Taką błona się wytworzyła. Przejedziesz i momentalnie wyschnie.
  • Odpowiedz
@BulgarskiTaboret: nowe mieszkanie mimo że przez cxerwirv/lipiec/sierpień upały wietrzyło się non stop po wylewkach i tynkach to i tak 10dni osuszacz chodził i wyciągał po 20l dziennie, koncie nie było widać ale po tym czasie i potem kilkunastu dniach wygrzewania posadzki było na tyle sucho że nie było problemów z dalszymi pracami
  • Odpowiedz