Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Z jednej strony mam żal do mojej #rozowypasek że puszcza naszemu 1,5 rocznemu dziecku śpiewające brzdáce na tv i czasem tiktoki a z drugiej ją rozumiem, gdy jest dzień gdy bolą ząbki, dziecko niczym się nie chce zająć, ma gdzieś zabawy i zabawki, chce byc tylko noszone.

A z drugiej strony tak straszą ekranami.

A z trzeciej strony od 7 rż. mam pc i ekrany wokół siebie i żyję, mam życie offline, znajomych offline i tylko ciekawe treści online.

Grałem w GTA III godzinami i nie zostałem mordeecą.

Wyzywać ją i zabraniać, czy się poddać temu i włączyc te brzdące na 30 minut by odsapnąć (zabroniłem puszczania bajek - tylko pioseneczki z animowanymi teledyskami)

#oswiadczenie #gorzkiezale

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Dipolarny

• 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Ekrany są szkodliwe dla takich małych dzieci ale bardziej szkodliwa jest w-------a matka której brakuje zasobów. Często te 15-30 minut jest zwyczajnie niezbędne dla rodzica który siedzi sam w domu non-stop z wymagającym maluchem.

Jak nie masz możliwości w ciągu dnia żeby samemu się zająć małym zamiast bajek, to pomyśl o jakimś nawet tanim projektorze zamiast ekranu. Nie będzie emitować światła niebieskiego, nie będzie źle wpływać na wzrok, dużo
  • Odpowiedz
Grałem w GTA III godzinami i nie zostałem mordeecą.

@mirko_anonim: oglądanie tiktoków czy mózgotrzepnych bajek, jest niezdrowe przez to że rozwala system dopaminowy i dziecko zwyczajnie nie będzie mogło sie skoncentrować na niczym, GTA 3 cieżko pomylić z życiem offline więc dziecko jak najbardziej może w to grać xD
  • Odpowiedz
@mirko_anonim strasznie ekranami to p---------e, dzięki bajkom i piosenkom dziecko poznaje słownictwo, szybciej łapie różne rzeczy i jest bardziej kontaktowe. Oczywiście z umiarem i też zależy co sie dziecku pokazuje.
  • Odpowiedz
  • 4
@mirko_anonim Bajkę w TV to jeszcze rozumiem, czasami po prostu nie ma innej opcji, a dom trzeba ogarnąć, ale TikToki? ()
Przecież to jest rak nawet dla dorosłych i ich systemu nagrody.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @alfka - tiktoki ale nie z rolki tylko zwykle ze zwierzętami. Używane do usypiania, bo potrafimy przeczytać wszystkie książeczki jakie są pod ręką (zawsze ok 10-12 sztuk) a dziecko ani nie do zabawy ani jeszcze nie śpi. Wtedy wchodzi tiktok, jeden, dwa i dziecko śpi.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Nighthuntero
  • Odpowiedz