Wpis z mikrobloga

@nowy_w_internetach: dlatego dzieciak to zabawa dla kogoś świadomego konsekwencji. Ale jak jest świadomy i nie ma problemów zdrowotnych, ma warunki i chce to czemu nie? Moi rodzice mieli 38 jak się urodziłam, spędzali ze mną czas tak samo jak rodzice kolegów ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: statystyki pokazują że jednak nie do końca "wiek jak każdy inny" bo po 35 roku życia ryzyko chorób czy wad genetycznych leci w górę, a po 40 roku życia wręcz w kosmos

O ile twój argument że ludzie późno mają dzieci bo dopiero wtedy ich stać jest celny i prawdą jest że do rodzicielstwa czasem długo się dojrzewa, o tyle biologicznie jest odwrotnie.
Natura nas zaprojektowała tak abyśmy mieli
  • Odpowiedz
@thorgoth: trochę się pozmieniało, medycyna poszła naprzód, mamy organizmy w lepszej kondycji, diagnostykę też coraz lepsza i dokładniejszą. Nie mam teraz jak szukać badań, ale byly nowsze, które trochę zmieniały te statystyki.
  • Odpowiedz
@kasiknocheinmal: medycyna idzie do przodu ale genetyka człowieka tak szybko się nie zmienia. 100 lat temu biologiczne optimum było przed 35 rokiem życia, obecnie jest przed 35 rokiem życia i za 100 lat również tak będzie.

Ja nie popadam w skrajność i nie twierdze że dziecko w starszym wieku to zbrodnia.
Twierdze (tylko i aż) że w chorobowym totoloto stara matka i stary ojciec dostają znacznie więcej kuponów
  • Odpowiedz