Wpis z mikrobloga

Elo
może ktoś mi podpowie co jest grane, bo aż trudno uwierzyć, może coś robie źle.
SketchUp + V-Ray, ten sam plik, ta sama scena, puszczam renderowanie.
5-letni Omen z Ryzenem 7 4000 i RTX2080 - CPU 55 min, RTX 35 min
4-letni PC z Ryzenem 7 5700 i RTX3060 - CPU 31 min, RTX 14 min
Nowiutki MacBook M4 MAX Pro - CPU 39 min, RTX 15 min

Jedynie na MacBooku płynniej chodzi obracanie modelu. Gdzie jest ta legendarna moc obliczeniowa M4? Mam coś odblokować czy nie dotyczy renderowania 3d?
#komputery #macbook #apple #grafika3d
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kromeczek: Dodam, że tryb wysokiej wydajności na podłączeniu do zasilania przyśpieszył render o 3 sekundy. No nic, kupiłem go z myślą o video, ale miałem nadzieję, że i 3d nieco przyśpieszy....
  • Odpowiedz
@fredperry: no do video to one są bestiami, do 3d tez chyba aż tak słabe nie są ale przegyrwaja z rtx w ray tracingu, tutaj to wydaje mi się ze po prostu te 2 rzeczy które wymieniłeś są średnio zrobione pod macos, renderowanie w jakimś blenderze wypada już znacznie lepiej z tego co pamiętam, na pewno układ graficzny ma wiekszą moc niż odpowiednik rtx 3060.
  • Odpowiedz
@fredperry: no one bedą sobie radzić z wideo ale chyba gorzej niż macbooki, apple jakies czary tam odwaliło i z tego co pamietam z kilku recenzji tych macbooków to w kontekscie renderowania video one wypadają lepiej niż jakiekolwiek komputery z windowsem. Zobacz sobie na yt na recenzje, zwykle w każdej są jakieś jakieś benchmarki z renderowania wideo i porówania z windowsami. Tak prywatnie to kojarze że znajomy musiał się w
  • Odpowiedz
@fredperry: @kromeczek: no właśnie chciałem tu dodać, że montaż i eksport filmu 4K na M1 Pro masakruje mojego i7. Przynajmniej na Adobe Premiere. Na Intelu musiałem tworzyć proxy-video i dopiero składać, robić obróbkę, etc. Teraz wszystko w locie. Wcześniej przy eksporcie mogłem iść robić obiad, teraz nie zdążę kawy zrobić. Ale w 3D się nie bawiłem nigdy.
  • Odpowiedz
  • 0
@jednorazowka: i stare RTXy nie wypadają źle w porównaniu do GPU w najmocniejszej możliwej wersji nowego M4. Nie oczekiwałem od M4, że będzie maszyną do renderingu, ale jednak 15 minut na przeciętnej scenie nawet nie w full HD, praktycznie bez żadnych zaawansowanych materiałów to bardzo słaby wynik.
  • Odpowiedz
@fredperry: dlatego ze nvidia ma wbudowany hardware przeznaczony do liczenia raytracingu, czegos takiego albo nie ma na grafice macbooka albo jest ale duzo słabsze. Druga sprawa ze z tego co wyczytałem to po prostu te dwie rzeczy akurat mają skopaną optymalizacje na macbooku i nalezy za to winić twórców, tu masz jakis render z blendera i juz ten m4 pro max sciga się z rtx 4080 przy ułamku tdp jakis
kromeczek - @fredperry: dlatego ze nvidia ma wbudowany hardware przeznaczony do licze...
  • Odpowiedz