Wpis z mikrobloga

#prawo #zdrada
zdobyłem historię lokalizacji partnerki z jej telefonu. chciałbym ją zapytać co robiła tego i tego dnia, jest kilka ciekawych punktów.
czy może mnie podać do prokuratury i jeśli tak to na podstawie których §? czy mogą mi zabezpieczyć sprzęt (lsptopy i telefony)?
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@JonaszSynGrazyny długo mi zajęło opracowanie metody i ryzyka, aby zdobyć te dane, zabawne jest gdy coś rozmawiamy, i kłamie mi w żywe oczy, gdy znam doskonale prawdę z jej rozmów z messenger.

natomiast tutaj już mam ingerencję w cudze urządzenie i wyciągnięcie danych, i chyba groziłyby mi minimum zawiasy gdybym się ujawnił z taką wiedzą.
  • Odpowiedz
@kamagre: Tak, do głowy od razu przychodzi art. 267 k.k., takie "śledzenie" to też zapewne w zależności od szczegółów to od 24 k.c. przez 107 k.w. do 190a k.k.

Jestem przekonany, że dobry papug wymyśli coś więcej. Zwłaszcza, że:
- właśnie się do tego czynu publicznie (w mediach masowego przekazu, w dodatku) przyznajesz,
- wyrażasz pewną świadomość popełniania czynów zabronionych
- kontem zapewne przypisanym do numeru telefonu zarejestrowanego na ciebie (lub z maila takim
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@hoodoovoodoo chcesz mi powiedzieć, że prawnik będzie szukał mojego konta na wykopie na podstawie mojego adresu email? a jak miałby tego niby dokonać 😂 bardziej mnie interesuje co ona mogłaby zrobić, gdy zobaczy naocznie co na nią mam.
lub inny scenariusz, mogę rzucać faktami nie podając źródła - co wtedy?
  • Odpowiedz
@kamagre: Jak wjedzie kodeks karny to nie prawnik, a prokurator i odpowiedź brzmi - bardzo łatwo, rutynowo sprawdzi społecznościówki na podstawie twoich urządzeń i aktywności u operatorów. PKE nakłada obowiązek przechowywania takich danych przez minimum 12 miesięcy w art. 47, jeśli cię to ciekawi. Gdzieś tam dalej są też warunki utrwalania i udostępniania określonym organom komunikatów elektronicznych, czyli choćby postów i wiadomości np. na wykopie - nie pamiętam dokładnie
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@hoodoovoodoo ciekawy case, i dzięki za odpowiedzi. na szczęście to nie żona, a partnerka. nieformalny związek. jak w takim razie dojść do prawdy, i zakończyć tragifarsę jako zwycięzca?
  • Odpowiedz
@kamagre: Tu ci nie pomogę, najlepszym rozwiązaniem jest pewnie rozmowa (chciałem napisać szczera, ale to w sumie nie od ciebie zalezy) i zwyczajne zakończenie związku. Chociaż przy takim braku zaufania on już i tak IMO nie istnieje.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@hoodoovoodoo takie próby były, i druga strona nie ma zamiaru nawet rozmawiać 😂😂 dla mnie to już wystarczająca odpowiedź. dzięki za porady prawne 🔥👍🏼
  • Odpowiedz