Wpis z mikrobloga

Dzień dobry, czy są tu może jakieś osoby korzystające z technik wywoływania świadomych snów? ☺️

Prowadzę badania do pracy magisterskiej związane z jakością snu u osób, które z takich technik korzystają. W tym celu szukam chętnych, którzy zgodziliby się wypełnić krótką (naprawdę krótką - czas wypełniania to około 5 minut 😊) ankietę, do której linki zamieszczę poniżej. Formularz jest całkowicie anonimowy i zachowuje jedynie same odpowiedzi na pytania.

Zachęcam do wypełnienia lub przekazania znajomym zainteresowanym tematyką - każda wypełniona ankieta będzie na wagę złota 😁

Link do badania:
https://forms.gle/j15LYkFgmDH4DPk98

#swiadomysen #swiadomysen #luciddream #luciddreaming #ld #sen
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Vlv_g: Oszczędź sobie roboty. Świadomy sen i techniki nie wpływają negatywnie na sen. Jak już to bardzo pozytywnie. Chyba że korzystasz z technik, które polegają na przerywaniu snu, wtedy masz skutki przerywanego snu. Ankieta to strata czasu wszystkich zainteresowanych, bo pewnie tam nie ma podziału na stosowane techniki, a w tych technikach wszystko masz opisane - zarówno wady i zalety. No i jest tak jak w nich napisane - te
  • Odpowiedz
  • 1
@Nemayu: w ankiecie jest pytanie o stosowane techniki i nikt nie zakłada, że te mogą wpływać negatywnie 😉 Mogą okazać się różne rzeczy - zarówno, że jakość snu u osób korzystających i niekorzystających z technik wywoływania świadomych snów będzie taka sama (brak różnic), jak i tak, że w jednej z grup wyniki okażą się wyższe.
  • Odpowiedz
  • 1
@Nemayu: przy czym rzeczywiscie - praca magisterska nie jest żadnym rocket science, bo to wciąż jedynie praca magisterska. A co do czasu, jeśli ktoś nie chce go marnować na wypełnianie, to w porządku. Natomiast jeżeli ktoś jest w stanie, będzie to dla mnie spora pomoc, a dla samego wypełniającego miejsce do refleksji nad własnym snem, a może i jakichś ciekawych wniosków 😉
  • Odpowiedz
@Vlv_g Ankietę wypełniłem i przesłałem.
Dziękuję za podjęcie tematu bo w kwestii deprywacja snu vs. świadomy sen, moim zdaniem, autorzy i popularyzatorzy nie mówią jak jest.
Z mojego doświadczenia wynika że praktyka technik wywołujący świadome śnienie wywołuje u mnie lekką deprywację snu. Jestem w pełni świadomy tego faktu ale praktykuję ponieważ świadome sny które śniłem to jedne z najwspanialszych doświadczeń jakie miałem.
Przeglądając różne fora internetowe widziałem nieraz że ludzie piszą
  • Odpowiedz
  • 0
@Dreampilot: Dziękuję za wypełnienie i zainteresowanie tematem. W sprawie wyników możesz pisać w wiadomościach prywatnych za jakiś czas 😉 Niestety jeśli o wyniki chodzi, uzyskanie jakichkolwiek jest uzależnione od zebrania odpowiedniej ilości badanych
  • Odpowiedz