@PrzylepkaZniszczenia: Karp nie jest komunistyczną tradycją. Są przecież informacje o przyrządzaniu karpia na święta w Polsce (szczególnie po żydowsku ( ͡°͜ʖ͡°)) daleko sprzed I i II wojny światowej. Karp podczas komuny jedynie został potraktowany jako sposób na dostarczenie ludziom ryby w odpowiednich ilościach bo pozostałe gatunki byłyby zbyt drogie w hodowli na taką skalę
@PrzylepkaZniszczenia: proszę Cię, tołpyga to ślepa uliczka ewolucji ryby smażonej, skrzyżowanie leszcza z karpiem, w którym po leszczu odziedziczyła ości i brak smaku, a po karpiu tłuszcz i zapach mułu.
W Polsce w okresie powojennym został uznany za jedno z podstawowych dań wigilijnych, głównie ze względu na najniższą cenę i łatwość hodowli, która skłoniła ówczesne władze państwowe do jego masowej hodowli na potrzeby świąteczne.
źródło: temp_file5749417633911460353
PobierzBTW protip
Żeby nie waliło mułem wystarczy polać skore wrzątkiem i zeskrobać nożem.
panga < karp < śledź < makrela < inne ryby
@destruktiv_komando: karpiowi też? xD
Komentarz usunięty przez moderatora
źródło: temp_file2110322474554355788
Pobierz@PrzylepkaZniszczenia: Skończ powtarzać te bzdury rodem z tego portalu dla farmazoniarzy. Karpia jadano już przed wojną.
W Polsce w okresie powojennym został uznany za jedno z podstawowych dań wigilijnych, głównie ze względu na najniższą cenę i łatwość hodowli, która skłoniła ówczesne władze państwowe do jego masowej hodowli na potrzeby świąteczne.
źródło: b16a9ab21ed72a3c703f9583ce2f9cd478528496d2322c17003cf5d277bebd02
Pobierz