Wpis z mikrobloga

Ceść!
Mirki i Mirabelki mam problem z kompem, a własciwie ma go moja lepsza połowa.
Poniżej wklejam jej opis i będę bam bardzo wdzięczny za pomoc, bo komputer jest tu narzędziem pracy i musi dzialać niezawodnie:

"Parę miesięcy temu zaczął mi się dziwny problem. Podczas pisania na klawiaturze, najpierw niektóre znaki (szczególnie A,S,Z) się nie wklikiwały, a później doszło zwielokrotnianie wciśnięć klawisza. Najczęściej zamiennie, albo nie łapało wciśnięcia klawisza, albo go zwielokrotniało.

Problem się pojawiał raz na jakiś czas. średnio raz na 1-2 miesiące i trwał od paru dni do ok. 2 tygodni. Miałam zamiar wymienić klawiaturę, ale odwlekałam to, ponieważ problem raz był, a raz go nie było.
Jednak niedawno zauważyłam, że podobny problem ze zwielokrotnionym klikiem, lub niewykrytym mam również na myszce i na piórku tabletu graficznego.

Aktualizowałam sterowniki, ale to nic nie dało. Mniej więcej w podobnym czasie, zaczęłam mieć bluescreeny, które również pojawiają się raz na miesiąc i trwają ok 3 dni (od jednego dziennie, do dwóch dziennie bluescreenów). Wszystkie bluescreeny wyskakują mi w trakcie malowała w Photoshopie za pomocą tabletu wacom. Jednak w serwisie skanowanie nic nie wykryło.

Nie wiem czy te kwestie mają ze sobą coś wspólnego, jednak ponieważ pojawiały się w podobnym czasie, to wspominam o tym.

- klawiatura: Havit KB869L RGB
- myszka: genesis krypton 110
- tablet: wacom intuos pro
- system: windows 10
- photoshop 2021 (miałam przez długi czas najnowszy, ale był mniej stabilny, a objawy przy nim były te same)
- specyfikacja komputera: AMD Ryzen7 5800X 8-Core / Processor 3.80 GHz / RAM 32.0 GB / Windows 10 - 64-bit / processor x64 / NVIDIA GeRorce RTX 3070 Ti"

Jeśli miacie jakiekolwiek pomysły, to z góry bardzo Wam dziękuję za pomoc.

#komputery #komputer #awaria #ustarka #problemy #pomoc #potrzebujepomocy #windows10 #oprogramowanie #dwuklik #serwis #naprawa #diagnostyka
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@PanShellBoy:
1. Do sprawdzenia jakie układy klawiatury są ustawione do wyboru w systemie.
https://support.microsoft.com/pl-pl/surface/usuwanie-niechcianej-klawiatury-lub-j%C4%99zyka-z-windows-11-883fbe1c-fcf8-44bc-ba42-a834f486c058

Ja nie mając innej potrzeby zostawiłbym Polską - programisty, żeby się nie przełączało. Jak jest potrzeba używania innych układów (np. Niemieckiej, Czeskiej itd.). to najczęściej użytkownicy są tego świadomi.
Chyba skrót Lewy Alt + Shift przełącza układ klawiatury, ale system kojarzy układ klawiatury z danym programem a nie z systemem globalnie (np. przełączysz w Teams na Czeską i przejdziesz
  • Odpowiedz