Może jutro przyjdzie sprzęgło oldhama. W sumie już mam do T8x8 i działa ale źle kupiłem bo to z zintegrowaną nakrętka. Do T8x4 nie pasuje. Będę montował [⚆ᴥ⚆]
@Timer_555: u mnie nie pomogło. Wydaje mi się, że silnik Z jest zamontowany odrobinę za blisko ramy i nie jest w jednej osi z otworem w karetce, ale nie chce mi się tego przestawiać. taki drobny błąd powinien zostać skompensowany właśnie luzem na tym sprzęgle, ale coś tam jest spieprzone. Na szczęście mam wywalone na powstające artefakty i nie muszę poprawiać.
@bukszpryt: najlepsze połączenie to pasek gt8 ale to za wiele modyfikacji jeśli już masz maszynę. Jak projektujesz nowa rozważ timing belt with 2 pulleys
@qwerty54321 chyba mam juz wycentrowane, teraz na sztywno mocowanych nakretkach do ramy silniki nie mają oporów i tez nie ma z-wobble co i tak nigdy u mnie nie występowało, dopiero przy śrubie T8x2 nawet na luźno mocowanych nakretkach do ramy. Oddałem w cholerę na allegro. Zamówiłem T8x4 na OLX chyba z jakiegoś nieudanego projektu Vorona i działa jak miód na sztywno mocowane nakrętki co mnie dziwi.
@qwerty54321 @KulaChleba @bukszpryt Próbowałem z takim lepszym sprzęgłem ale nie pasuje do mojej modyfikacji endera mimo że wersja specjalna do osi T8 i 16-18mm rozstaw motowanych śrub.
Mogłem zamontować tylko górna część, ta środkowa i dolna zawadza o obudowę (oś szła by na skos), za malo miejsca jest i musiałem zwrócić.
@Timer_555 nie lepiej odsunąć silnik na właściwą odległość? Mam dwa endery i nigdzie tego sprzęgła nie zastosowałem. Dystans silnika i korekta położenia. Linijka, suwmiarka, ekierka i oba drukują identycznie o elementy wydrukowane pasują wzajemnie do siebie (przy fabrycznym enderze wydruki różniły się od siebie jeśli były drukowane na różnych drukarkach)
@qwerty54321 można ale wolę zastosować sprzęgła, zawsze ta oś trochę się buja. Polecam te od Mellow, 2szt 100zl ale o wiele lepsza jakość niż te najtańsze gówna. Pierwszy co coś takiego zastosował (chyba) jak kiedyś patrzyłem był ten od właściciel od HevORT.
@Timer_555 ja wolę minimalizm, drukarka 3d to bardzo prymitywne urządzenie. Dobrze wyregulowane robi co ma robić. I tak jest u mnie. Dlatego nie przesadzam z modyfikacjami jeśli drukuje co ma drukować :)
@Timer_555: No a ja właśnie się miałem pytać, czy jutro zmieniasz na WobbleX z Hevorta. Tak, to tego gościa jego wynalazek. Tylko trzeba go porządnie dociążyć, bo inaczej na Z mocno skacze. ;)
Będę montował [⚆ᴥ⚆]
A w nowym roku Klipperek wejdzie, chyba będzie płytka MKS Skiper.
Nie wiedziałem ze w Klipperze można bawić sie ustawieniami stepsticków i pozbyć się VFA ( ͡° ͜ʖ ͡°)
https://sites.google.com/view/seckit-wiki/sk-tank-350x350x400/sk-tank-tuning-tips/dealing-with-vfa-using-tmc-drivers-in-klipper
Ewentualnie nowe silniczki z minimalnym VFA kupie.
#druk3d #ender3 #endermaxing #timermajsterkuje
źródło: temp_file5813749209637081541
PobierzNa szczęście mam wywalone na powstające artefakty i nie muszę poprawiać.
Kupiłem najtańsze dwie sztuki poniżej 40zl i luzy sa takie jak na zdjęciu, dla mnie niedopuszczalne.
źródło: temp_file232730969094923308
PobierzLedwo widoczne luzy, są ale minimalne aby mogło dobrze pracować.
źródło: temp_file1500175744751246423
PobierzZamówiłem T8x4 na OLX chyba z jakiegoś nieudanego projektu Vorona i działa jak miód na sztywno mocowane nakrętki co mnie dziwi.
źródło: temp_file2443489017576212331
PobierzPróbowałem z takim lepszym sprzęgłem ale nie pasuje do mojej modyfikacji endera mimo że wersja specjalna do osi T8 i 16-18mm rozstaw motowanych śrub.
Mogłem zamontować tylko górna część, ta środkowa i dolna zawadza o obudowę (oś szła by na skos), za malo miejsca jest i musiałem zwrócić.
źródło: temp_file5379359450839793813
PobierzPolecam te od Mellow, 2szt 100zl ale o wiele lepsza jakość niż te najtańsze gówna.
Pierwszy co coś takiego zastosował (chyba) jak kiedyś patrzyłem był ten od właściciel od HevORT.
Tylko trzeba go porządnie dociążyć, bo inaczej na Z mocno skacze. ;)