Wpis z mikrobloga

Jak sobie radzicie/radziliście z wypaleniem?

Na razie widzę takie opcje, które rozważam:
- min. 3 miesięczna przerwa, którą poświęce na oczyszczenie głowy, odpoczynek, jakieś podróże
- zmiana pracy - w aktualnej siedzę już blisko 5 lat i może po prostu potrzebuję zmiany otoczenia jako nowego bodźca? z drugiej strony może to nic nie pomóc, a jest szansa że i pogorszy

#programista15k
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@some_ONE: Rozwój osobisty i różne hobby w wolnej chwili. Ja sam w pewnym momencie miałem bzika na punkcie kuchni japońskiej, teraz co nieco bawię się drukiem 3d. Kiedyś czytałem nałogowo książki.
No nieważne, ważne jest to, by cały czas robić coś nowego.
A i co roku robię sobie przynajmniej 3 tygodniowy urlop, kiedy to zajmuję się tylko swoimi hobbistycznymi zajęciami, że aż pod koniec urlopu zaczynam tęsknić za robotą.
  • Odpowiedz
- min. 3 miesięczna przerwa, którą poświęce na oczyszczenie głowy, odpoczynek, jakieś podróże

@some_ONE: przerabiałem to w tym roku, i polecam. ostatni kołchoz tak mnie wykończył, że po pracy nie miałem siły na nic i było to niekończące się koło "może jutro będzie lepiej" (nie będzie) albo "może jutro znajdę czas na X" (nie znajdę). przeskoczenie szybkie z jednego kołchozu na drugi bez solidnego odpoczynku tylko by ten problem pogłębiło.
  • Odpowiedz
rdziej przeszkadza w znalezieniu pracy lub w pracowaniu jeżeli masz pracę?

@some_ONE: - bycie zakredytowanym pod korek CRUDiarzem na B2B. Wtedy ulana, sfrustrowana, bezrobotna żonka, zarządzająca wspólnym kontem, nie pozowli ci na bycie wypalonym ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
  • Odpowiedz
@some_ONE: Zmiana pracy na taką o 5k+/msc większą wypłatą zlikwidowała wypalenie. Ale tak oprócz tego to myślę że najepiej się czuje w pracy jak się ogarnia temat. Trzeba się pilnować żeby nie wchodzić na wykop tylko powoli robić swoje. To czego się nie wie, obojętnie czy technicznie czy biznesowo, to się dowiedzieć i dłubać sobie i nie rozpraszać się na głupotach. Mniejszy stres, większa pewność tego co się robi, mniejsza
  • Odpowiedz
  • 1
Zmiana pracy na taką o 5k+/msc większą wypłatą zlikwidowała wypalenie.

@excellentreplacement: ciężko aktualnie bo to by wymagało wskoczenia pewnie na jakiegoś seniora+/principala gdzie na głowie jeszcze więcej decyzji i obowiązków, a nie wiem czy przy wypaleniu najlepszym pomysłem jest to sobie dorzucać

jak się objawia wypalenie u ciebie?

@noHejkaCoTamSieZTobaDzieje: brak energii, niska produktywność, ciągłe myślenie o pracy, problemy ze zrelaksowaniem się nawet podczas weekendów, mam tak od listopada,
  • Odpowiedz
  • 0
samo to że na kilka miesięcy praktycznie wyłączyłem budzik, pierwszy raz po kilku latach - uczucie nie do opisania xD

@villager: z jednej strony brzmi mega kusząco, z drugiej jak pomyślę ile kasy przez ten czas by wpadło jednak jebiąc w sprintach to jakoś od razu mniej zapału do takiej decyzji
  • Odpowiedz
@some_ONE wiesz czemu mam to w dupie? Bo te 20-25k+vat jakie teraz realnie można dorwać bez jakiegoś super zbiegu okoliczności jako senior, to żaden pieniądz. Na wszystkie "male" rzeczy i tak mnie stać, za to takie gówniane pieniądze nie przybliżają mnie realnie do odłożenia na te za kilkaset koła ( ͜͡ʖ ͡€) typu mieszkanie

Szczególnie że to co przez 1-2 lata odłożysz prawie w całości w-------i wzrost
  • Odpowiedz