Wpis z mikrobloga

Zastanawiałem się czy warto kupić 50 akcji Orlenu, żeby złapać się do orlenwportfelu. Haczyk jest taki, że nie posiadam obecnie samochodu (kwestia 3-4 lat, obecnie studiuje i nie potrzebuje auta) ale wydaje mi się, że wiele taniej już nie będzie i byłoby to takie zagranie mocno długoterminowe. Ma to sens według was czy średnio?
#gielda #meczennicypkn
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drcwkk: jeśli nie zależy ci na zniżki na hot dogi wez sobie random NIP partnera z ubera i podejdź do kasy i powiedz ze chcesz dodać samochód do floty biznes tank i tutaj podajesz NIP. Rabat 10 groszy na litrze
  • Odpowiedz
Ma to sens według was czy średnio?

@drcwkk: Jasne ze tak. Przez 4-5 lat wezmiesz 4-5 dywidend po ok 4zł kazda czyli przy 50 akcjach, przez ten czas zarobisz około 1000zł brutto z samych dywidend. Biorac pod uwage jak nisko teraz Orlen stoi, to jest potencjal na wzrosty przez te 5 lat. Ja bym pewnie trzymal do emerytury.
  • Odpowiedz
żeby złapać się do orlenwportfelu

@drcwkk: Tylko z tego powodu to nie ma sensu, nawet Orlen niepoważnie traktuje uczestników tego programu, gdy w wakacje na Vitay dostępnym dla każdego dają lepsze zniżki niż na OwP... (a się nie łączą)

Trzeba rozpatrywać to z punktu widzenia sensu inwestycji w samą spółkę, a OwP jako coś odrębnego przy okazji - jak ktoś się zdecydował zainwestować w Orlen to już szkoda nie wyrobić.
  • Odpowiedz
@drcwkk: ta zniżką to g---o, 10gr dostaniesz taniej na każdej innej stacji bez niczego. To taki bonus jak musisz zatankować na Orlenie. Jedyny plus to, że opłacą Ci członkostwo w SII na rok i to możesz traktować jako benefit. Lepiej kupić PZU i mieć 20% zniżki po roku
  • Odpowiedz
@drcwkk: wydać ~2500 zł, żeby mieć 10 gr zniżki na paliwo w ramach "inwestycji długoterminowej" i to nie posiadając obecnie samochodu, to trzeba mieć łeb do interesów ( ͡º ͜ʖ͡º)

• Odpowiedz