Wpis z mikrobloga

W moim bloku sąsiad sprzedał mieszkanie i kupiła jakaś Ukrainka z nastoletnim synem. Pierwszy komentarz niezadowolonej sąsiadki do mnie.. [patrz mem] To są właśnie te ukryte uprzedzenia. To już trzeci rok wojny. Kto miał szczęście i smykałkę, ten ułożył życie tutaj i rozpoczął biznes w Polsce. Jeszcze inni obniżyli poziom życia i np. sprzedali mieszkania/domy na Ukrainie i kupują cokolwiek tu. Kumpel z Wrocławia pomagał pewnej Irynie. Była uchodźczynią. Po kilku miesiącach założyła działalność i biznes rozkręcił się na tyle, że stać ją na dobre życie. Ktoś inny ma pecha i pracuje za minimalną, nie może się odnaleźć, emigruje dalej do Niemiec albo wraca do bombardowanej Ukrainy. Miliony uchodźców i miliony historii. ¯_(ツ)_/¯ Jeszcze ktoś inny pracował w Polsce przed 2022 r. i żyje tu np. od 10 lat i zwyczajnie nie wrócił w chwili wybuchu wojny.

Pewnie Brytole i Niemcy o Polakach robiących coś więcej niż praca na zmywaku też podobne komentarze robią.

#aryoconcent #polska #ukraina
Aryo - W moim bloku sąsiad sprzedał mieszkanie i kupiła jakaś Ukrainka z nastoletnim ...

źródło: obraz

Pobierz
  • 54
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Aryo: Akurat nie określił bym tego uprzedzeniami lecz "mentalnością wschodnią" gdyby zamienić obecną sytuację to starsi Ukraińcy reagowali by podobnie. Za czasów komuny każdy kto się dorobił to był złodziej, spekulant mięsa czy też partyjny dygnitarz. Przez filmy o 2 wojnie światowej utrwaliło się że każdy uchodźca jest biedny. Młodsze pokolenie jednak trochę bardziej rozumie zasady kapitalizmu i szybciej pojmie że jednak w 3 lata można się czegoś dorobić w
  • Odpowiedz
@Aryo: nic bardziej nie piecze zaściankowej d--y od widoku ukraińca, który nie jest jakimś pijanym sebixem na budowie, tylko normalnie prosperującym członkiem naszego społeczeństwa. w głowie się robactwu nie mieści, że ukraińcy, tak samo jak polacy, mogą być biedni, ale też mogą być przedsiębiorczy i bogaci. grażynka z januszem byłaby zadowolona, gdyby najbogatszy ukrainiec na polskiej ziemii miał co najwyżej tyle co ona z mężem, minus 1 zł
  • Odpowiedz
@NordAzazel: ale to że jego stać na mieszkanie, nie musi oznaczać, zę dorobił się w ciągu ostatnich 3 lat
przecież ci ludzie też mieli oszczędności, rózne waluty, samochody, szerokopojęty majątek. tak jak Aryo pisze, część z nich posprzedawała domy w ukrainie, często pewnie zajebiste chaty, i teraz kupują za to sobie mieszkania w Polsce
  • Odpowiedz
@powodzenia: dlatego napisałem że przez filmy o drugiej wojnie utrwalilo się przesłanie że każdy uchodźca jest biedny. Ale mógł prowadzić firmę lub mieć po prostu oszczędności czy też sprzedać majątek ruchomy bądź nie ruchomy. Nie rozwinąłem tego bo myślałem że nie trzeba. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Aryo moja teściowa dostaje piany na pysku bo Ukraińcy przed nią w kasie biorą drogą szynkę ekskluzywną, a jej na taką nie stać i kupuje najtańszą mortadelę. I ciągle zadaje to samo pytanie: skond oni mają piniążki na taką szynkę?
  • Odpowiedz
@powodzenia: A wiesz skąd ten ból d--y? Bo jeszcze niedawno Polacy jeździli na zachód i byli tam traktowani jak obywatele drugiej kategorii. Część wróciła do kraju i myślała, że „teraz nasza kolej”, tzn że teraz to by będziemy takimi Niemcami, a Ukraincy Polakami i do pewnego stopnia tak było, bo przed wojną najczęściej imigrowali właśnie biedni ukraincy. Po wojnie pojawił się u nas cały przekrój społeczny Ukrainców i Januszów boli
  • Odpowiedz
Pewnie Brytole i Niemcy o Polakach robiących coś więcej niż praca na zmywaku też podobne komentarze robią.

@Aryo: jak się zacznie robić gorąco to pierwsi wyjadą dobre zarabiający. Ciekawe czy jakiś Francuz czy Hiszpan będzie się zastanawiał skąd miał pieniążki #programista15k
  • Odpowiedz

@Aryo: Dokładnie tak jest, byłem, widziałem, doświadczyłem tego rasizmu od różnych patusów które nie mogły zrozumieć jakim cudem radziłem sobie lepiej niż oni.

Efektem był Brexit, nagonka na całą Europę Wschodnią i oddanie władzy najgorszemu brytyjskiemu warcholstwu. No cóż - po kilku latach widać do czego prowadzi słuchanie się głosu plebsu.
  • Odpowiedz
@Aryo Tak samotna matka z nastoletnim dzieckiem, w jednym reku miala walizke a w drugiej smykalke do interesu. Na granicy dostala 20zl ale nie wydala ich na p-------y jak przecietny polak na zmywaku tylko madrze zainwestowala zakladajac firme i po 3latach stac ja mieszkanie... ja widze ze Ty tak samo odklejony jestes jak ta sasiadka tylko w druga strone. Po 3latach to firma moze zacznie pierwsze zyski przynosic a gdzie do
  • Odpowiedz
@Aryo ja znałem Ukraińca który 2 odziedziczone domy na Ukrainie sprzedał i kupił mieszkanie we Wrocławiu. Też oczywiście "skąd pieniążki"
  • Odpowiedz
@Aryo porównywanie polski po wejściu do UE a sytuacji na ukrainie to jednak trochę przesada. Bądź co bądź u nas już dawno mafii nie było jak zaczął się ruch bezwizowy, co by nie mówić na ukrainie nadal korupcja i zorganizowana przestępczość kwitnie. Do zwykłego pracowitego Ukraińca nic nie mam, wkurza mnie tylko brak swego rodzaju prześwietlania finansow przez służby, nie chcemy aby brudne pieniądze się znajdowały w naszym systemie i ludzie
  • Odpowiedz
grażynka z januszem byłaby zadowolona, gdyby najbogatszy ukrainiec na polskiej ziemii miał co najwyżej tyle co ona z mężem, minus 1 zł

@powodzenia: złoto
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
No popatrz, co za przypadek. Akurat koło ciebie się wprowadzili. No co za przypadek.

@zimowyporanek: Piszesz to w taki sposób jakby w 10 piętrowym PRLowskim bloku z kilkoma klatkami nie mogła nastąpić sprzedaż mieszkania
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 2
Tak samotna matka z nastoletnim dzieckiem, w jednym reku miala walizke a w drugiej smykalke do interesu. Na granicy dostala 20zl ale nie wydala ich na p-------y jak przecietny polak na zmywaku tylko madrze zainwestowala zakladajac firme i po 3latach stac ja mieszkanie... ja widze ze Ty tak samo odklejony jestes jak ta sasiadka tylko w druga strone. Po 3latach to firma moze zacznie pierwsze zyski przynosic a gdzie do kupna mieszkania.
  • Odpowiedz