Wpis z mikrobloga

Nowe odcinki przygód Adama za kółkiem. Wg szkoły jazdy #kursant Adam robi postępy, mimo kolejnego uwalonego egzaminu wewnętrznego. Jak dla mnie brak ostrożności przy skrzyżowaniach równorzędnych, problemy z parkowaniem i zawracaniem czy mylenie lewego z prawym to jak na ponad 4 lata "doświadczenie" w jeździe wydaje się nie napawać optymizmem. #wroclaw #polskiedrogi #naukajazdy
p3sman - Nowe odcinki przygód Adama za kółkiem. Wg szkoły jazdy #kursant Adam robi po...
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@p3sman: Pan Adam za bardzo wyluzowany i odzywki do nauczyciela jak do kolegi, duzo cierpliwosci i opanowania musi miec taki nauczyciel nauki jazdy

...aaa oni sie znaja juz prawie 5 lat, dopiero koncowke obejrzalem ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@p3sman: tak oglądam początek i w sumie to nie dziwne że gość się stresuje, jak dostaje zjebke że najpierw się odpala silnik a potem włącza światła []

Dobrze że prawo jazdy dawno zdane, bo nie pamiętam żeby kolejność włączenia miała jakiekolwiek znaczenie
  • Odpowiedz
tak oglądam początek i w sumie to nie dziwne że gość się stresuje, jak dostaje zjebke że najpierw się odpala silnik a potem włącza światła []

Dobrze że prawo jazdy dawno zdane, bo nie pamiętam żeby kolejność włączenia miała jakiekolwiek znaczenie

@bardzospokojnyczlowiek: Może to teraz ma znaczenie, nie wiem bo prawo zdałem w 2001. Po tym okresie wprowadzono np taki zapis, że cofając MUSISZ obejrzeć się
  • Odpowiedz
Po tym okresie wprowadzono np taki zapis, że cofając MUSISZ obejrzeć się przez ramię patrząc w tylną szybkę. Nie wystarczy patrzeć w lusterka. Patrzenie w same lusterka będzie uznane za błąd, które może się skończyć oblanym egzaminem.

W 2001 roku kiedy zdawałem tego bzdurnego zapisu nie było. Zarówno na egzaminie jak i w prawdziwym życiu patrzyłem się tylko w lusterka, bo tak mi jest łatwiej.

@Maly_Jasio: I to pokazuje, że
  • Odpowiedz
Może i Hołowczycem nie jestem, ale od początku prawa jazdy nie miałem żadnej kolizji ani nawet zarysowania.

@Maly_Jasio: To samo może powiedzieć 15-18 milionów polskich kierowców (na ok. 22 miliony wszystkich polskich kierowców), zatem rzeczywiście jesteś wyjątkowy...
  • Odpowiedz
@p3sman: Gość jest bez szans. Ktoś tu napisał, że jest za bardzo wyluzowany, a widać po nim, ze się stresuje na wewnętrznym, który robił już wielokrotnie. Pewne rzeczy można doszlifować, w sensie: jeśli jedna osoba ogarnie szybko w 2 minuty, to drugiej może zająć to 8 godzin, ale zacznie ogarniać. A on w ogóle nie rokuje z tym myleniem kierunków.
Z drugiej strony instruktorów ma typowo przeciętnych. Ja swojego uważałem
  • Odpowiedz
Można oszacować tę liczbę na podstawie kilku statystyk i założeń:

Liczba zarejestrowanych kierowców w Polsce: Według statystyk, w Polsce jest około 22 milionów osób z ważnym prawem jazdy (stan na 2023 r.).

Liczba wypadków i kolizji: W 2022 roku w Polsce miało miejsce około 21 tysięcy wypadków drogowych i około 400 tysięcy zgłoszonych kolizji. To daje około 421 tysięcy zdarzeń drogowych rocznie.

Założenia:
  • Odpowiedz