Wpis z mikrobloga

Od paru dobrych lat noszę szkła kontaktowe z mocą -5.25 obuocznie. Ostatnio byłem u okulisty w celu wyrobienia okularów (tak żeby oczy odpoczęły od szkieł kontaktowych) i wystawił receptę -5.75 obuocznie. Poszedłem z receptą do Vision Express, wszystko elegancko i po 3 tygodniach odbieram okulary. Co się okazuje? Niby mają moc większa o 0.50 dioptrii, ale nic z daleka w nich nie widzę. Dosłownie zrobiłem sobie test czytając jakieś litery z daleka w okularach, a potem założyłem soczewki i w soczewkach widzę o wiele lepiej, bez porównania xD. W nocy jak prowadzę auto w okularach to wszystko się rozmywa, a w soczewkach jest w miarę ok. Ktoś wie o co chodzi? Mam prosić o reklamacje?

EDIT: warto wspomnieć, że kiedyś miałem stwierdzony astygmatyzm, ale szkieł pod astygmatyzm nie nosiłem, a okulista ostatnio stwierdził, że astygmatyzm mi się poprawił i jest już bardzo delikatny xD

#okulary #optyka #okulista #zdrowie
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@wykopek01 warto byłoby sprawdzić poprawność wykonania tych okularów- czy nie pomylili mocy, czy montaż nie jest skopany. Pytanie też jakiej jakości są soczewki okularowe- przy takich mocach tanie produkty cechują się dużymi aberacjami na peryferiach. Przy twojej mocy to normalne, że soczewki kontaktowe są trochę słabsze. Jasne, że sama korekcja też może być trochę inna, ale nie tłumaczyłoby to aż takiej różnicy w widzeniu między oksami a soczewkami w tej sytuacji.
  • Odpowiedz