Wpis z mikrobloga

Mam pytanie odnośnie wynajmowanego mieszkania umówiłem się z wynajmującym na pewną kwotę i że tam będzie pokrywała opłaty na gaz, prąd,wodę i co miesiąc place taka sama kwotę czy to nie powinno być tak że on wylicza mi jakoś te rachunki i podaje w danym miesiącu kwotę taka i taka a nie, że płacę cały czas taką samą? Jeszcze teraz nagle wychodzi że są nie dopłaty a dostawał nawet więcej tych pieniędzy i nigdy nie powiedział mniejszego rachunku co w takiej sytuacji zrobić ?
#wynajem #mieszkanie #problemypierwszegoswiata
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@WeunianyTrampek: tak ale chyba w każdym miesiącu nie ma takiej samej kwoty za opłaty prądu wody i gazu? Więc powinien chyba jakoś to niwelować o to chodzi jest pewna kwota 3 tysiące czynsz + pieniądze dla wlasciciela i te opłaty umówiliśmy się na jakąś kwotę i on miał dać znać że jak będzie za dużo to nam odda pieniądze a jak za mało to dopłacimy póki co płaciliśmy cały czas
  • Odpowiedz
@czuwamnadtym: Pewnie działa u niego to tak, że ma prognozowane opłaty czynszowo-rachunkowe na pół roku. I za miesiąc wychodzi mu tyle i tyle. Po pół roku dostaje rozliczenie i albo ma nadpłatę, albo niedopłatę. I w zależności od tego zwiększają lub zmniejszają miesięczne opłaty. Jak się umówiłeś, że miesięcznie płacisz tyle i tyle i masz tak zapisane w umowie, to nawet jak są jakieś niedopłaty to musi to pokryć właściciel.
  • Odpowiedz
  • 0
@jediwolf: a co jaki czas może sobie podwyższać takim aneksem? Na umowie mam zapisane że czynsz wynosi tyle i tyle razem z wynajmem a te rachunki to się tak jest że my po prostu dajemy dodatkowa kwotę jakby bo właściciel powiedział ile to wynosi +/- a nie na podstawie rachunków bo on nam ich nie daje tylko my wysyłamy hajs a on to reguluje tak jakby za nas
  • Odpowiedz
@czuwamnadtym: Po pierwsze powinien wam pokazać prognozowane rachunki. Po drugie jeśli faktycznie przekraczacie prognozy i wychodzi np. 100zł więcej, to może aneksem podnieść wam opłaty, ale wy również musicie się na to zgodzić i takowy podpisać.
  • Odpowiedz