Wpis z mikrobloga

Mirasy czy możecie mi powiedzieć czy coś takiego jak DUK w play czy tam UPC funkcjonuje? Od 2010 jestem w UPC, ale to co się dzieje obecnie to syf kila i mogila. Internet po kablu tragiczny, WiFi to już w ogóle kaplica. Proponują jakieś sensowne oferty czy to marzenie ściętej głowy? Może polecicie jakiegoś dostawcę usług TV + internet?

#upc #play
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Menasze: mam specjalny router od nich i kartę w PC TP-LINK TX401 PCI Express, 10 Gb/s, do tego w domu sobie NASa postawiłem i swojego Netflixa na Jellyfinie. Orange daje 12 miesięcy za free teraz więc dobra promka :)
  • Odpowiedz
@MisterMinister wystarczy Plex w dockerze na RPI 4 przy 1Gb/s i 4k śmiga. Co z tego że jedyny sprzęt jaki to obsłuży to twój komp skoro i tak nie wykorzystasz takiej prędkości przy pobieraniu czegokolwiek z sieci WAN?
  • Odpowiedz
@Menasze: ja chciałem więcej uploadu, plus Orange ma tylko albo 1 albo 8, więc myślałem z tydzień i wziąłem 8 :)
Plexa nie chciałem się w ten ich abonament bawić, bo bywalo że miałem słomiany zapał, ale mam w NASie 2x 8TB podpięte i już połowa zaraz będzie zapełniona. Jellyfin mi się bardzo podoba. To mój pierwszy NAS a cała konfiguracja zajęła mi z 30 minut wraz z pierwszym uploadem.
  • Odpowiedz
@MisterMinister: ale abonament na plexa to jest potrzebny tylko do ekstra rzeczy? a jak masz taki upload to raczej download+offline watching Cie nie interesuje?

Znaczy ja rozumiem, że chciałeś mieć możliwie najlepsze łącze na rynku i szukałeś trochę na siłę powodu, też tak czasem robie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

FTR ja we wrzesniu z migrowałem do Orange (1000/300) z tego gówna które powstało po UPC

Pokiy
  • Odpowiedz
@ulises: właśnie widziałem w filmikach że bez abo to do d--y plex jako swój netflix.

Ja dodatkowo bawię się amatorsko jeszcze w edycje video, czasem gdzieś uploaduje pliki większe i już ten 1Gb/s uploadu się bardzo przydaje.

Plus no trauma po Playu, tragiczny był ten net.
No i fakt chciałem najszybszego neta jaki jest dla zasady :)
  • Odpowiedz
@Testomyszon: dzwonisz na numer 813 813 813 mówisz rezygnacja z usług i bot przełącza cię do DUK.
Przynajmniej ja tak miałem rok temu. Dostałem z BOK słabą, ale akceptowalną umowę, ale chciałem zrezygnować z jednej usługi. Zadzwoniłem do nich, powiedziałem że rezygnacja usługi. przełączyło mnie i od słowa do słowa dostałem dużą lepszą umowę. Na koniec zapytałem się gdzie się dodzwoniłem i był to DUK. Z BOK nie było opcji
  • Odpowiedz