Wpis z mikrobloga

Pytanie do Wielkich Chłopów którzy trenują przyjęło się że powinno jeździć w większości treningów w drugiej strefie (tlenie) czyli metoda 80/20 żeby robić progres tymczasem Arek Kogut z platformy Wayto2Champ wrzucił ostatnio alternatywną metodę dokładnie model periodyzacji blokowej gdzie jazd w SS czy progowych FTP jest przewaga w tygodniu treningowym wychodzą proporcje 60/40 i tłumaczy że dla amatora nie mającego czasu na nabijanie godzin w tlenie jak PRO zawodnicy będzie to lepsza metoda na progres, który model treningu będzie lepszy?

#rower #szosa #trenazer
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krymic1991: nie jestem ekspertem, super wyfitowanym kolarzem, a raczej amatorem z bezbonem ALE :D
- dwa lata temu jeździłem na zwifcie regularnie wyścigi, ustawki, i luźne jazdy do filmów - kondycja wzrosła, waga spadła. Zrobiłem też jeden pełen plan treningowy Grand Fondo
- rok temu nasłuchałem się o jeździe w tlenie itp, prawie cały sezon tak przeturlałem się w kołowrotku i nic nie schudłem, kondycyjnie byłem słabszy, dojście do formy
  • Odpowiedz
  • 0
@Farmer_Joe: no ten trener podkreśla że jazda w tlenie ma sens gdy nabijamy dużą objętość w tygodniu a na nią zwyczajnie przeciętny kowalski nie ma czasu a jazda zimą na chomiku też nie sprzyja takiemu treningowi bo kto wysiedzi 3 godziny na trenażerze a z tygodnia na tydzień trzeba dodawać
  • Odpowiedz
@krymic1991: Długo by pisać. Ogolnie im masz więcej czasu tym więcej jeździsz w Z1/Z2. Im mniej tym więcej wchodzisz w wyższe intensywności. Jest jedna prawda, której nigdy się nie pozbędziemy - Volume > Intensity ;)
  • Odpowiedz
@krymic1991:

no ten trener podkreśla że jazda w tlenie ma sens gdy nabijamy dużą objętość w tygodniu a na nią zwyczajnie przeciętny kowalski nie ma czasu

I to jest prawda. To samo mówił na przykład Dylan Johnson na YT, trener i zawodnik amatorski z bardzo dobrymi wynikami, jak masz kilka godzin tygodniowo to bez upalania niczego nie zdziałasz. Trening spolaryzowany działa nie dlatego, że z1/z2 są tak skuteczne, tylko dlatego
  • Odpowiedz