#mrowki #pytanie Kupiłem mrowki. Dziś doszły. Na prezent. Jest arena i wszystko ale chce by obdarowana osoba dopiero zrobiła im domek.
Jak długo mogą leżeć w tej probowce? Wytrzymaja do czwartku? Prawie tydzień? Trzymać w temp pokojowej czy jakoś w lodówce by żyły wolniej? Dawać wody czy coś?
@Aggressiv: jak woda jest w próbówce i temperatura pokojowa to wytrzymają bardzo długo ze zdjęcia nie widzę, czy tam jest tylko królowa cyz robotnice też są? co to w ogóle za gatunek, messor? jeśli nie ma poczwarek to nie trzeba dawać mięsa, a tych nasion ma aż za naddto
@trollasek: tak messor, nie widzę poczwarek. Jest królowa i z 3 robotnice co latają szybko i dwie nie jestem pewny czy martwe czy bez aktywności. Nie widzę wody. Ale wacik mam wrażenie że jest wilgotny ( ten z tyłu). Dalem do pokoju gdzie nie palimy światła za często do ciemnego kąta.
@Torgerd: @trollasek Bardzo głupie pytanie ale wodę widzicie w tym waciku tj że jest mokry? Bo może źle zdj wyszło ale wody jako cieczy tam nie nie ma na końcu ;) i bardzo dziękuję za pomoc
@Aggressiv: do czwartku wytrzymają bez problemu, probówka to tzw. "pierwszy krok" w hodowli gatunków klasztornych i za wacikiem była kiedyś woda, jest wystarczająco wilgotny. Ale od razu powiem, że ta kolonia jest za mała, żeby przeprowadzać ją do dużego gniazda z areną, jest duże ryzyko, że w gnieździe kolonia zmarnieje. Mrówki nie lubią dużych, pustych korytarzy - najczęściej te nieużywane zasypują piaskiem, co byłoby dużym wysiłkiem dla tych kilku robotnic.
@trollasek: skąd taki pomysł? To bardzo szkodliwa rada, która może doprowadzić nawet do wymarcia kolonii, a na pewno doprowadzi do jej stagnacji. (╯︵╰,) Poczwarki to larwy, które są w trakcie przeobrażenia w imago, one wcale nie pobierają pokarmu. Mięso jest istotne dla larw przed przeobrażeniem i królowej.
@Aggressiv: dorzucę jeszcze garść informacji odnośnie żywienia, może przydadzą
Kupiłem mrowki. Dziś doszły. Na prezent. Jest arena i wszystko ale chce by obdarowana osoba dopiero zrobiła im domek.
Jak długo mogą leżeć w tej probowce? Wytrzymaja do czwartku? Prawie tydzień? Trzymać w temp pokojowej czy jakoś w lodówce by żyły wolniej? Dawać wody czy coś?
źródło: image
Pobierz@Aggressiv: Wywieź gdzieś na wieś, bo tak się jakoś powoli żyje na tej wsi xD
ze zdjęcia nie widzę, czy tam jest tylko królowa cyz robotnice też są? co to w ogóle za gatunek, messor?
jeśli nie ma poczwarek to nie trzeba dawać mięsa, a tych nasion ma aż za naddto
źródło: IMG_1150
Pobierzźródło: IMG_1151
Pobierz@trollasek: skąd taki pomysł? To bardzo szkodliwa rada, która może doprowadzić nawet do wymarcia kolonii, a na pewno doprowadzi do jej stagnacji. (╯︵╰,) Poczwarki to larwy, które są w trakcie przeobrażenia w imago, one wcale nie pobierają pokarmu. Mięso jest istotne dla larw przed przeobrażeniem i królowej.
@Aggressiv: dorzucę jeszcze garść informacji odnośnie żywienia, może przydadzą