Wpis z mikrobloga

W Europie (Francja, Niemcy, Polska) spadł popyt na samochody elektryczne o 40-50% rok do roku. I każdy kto lubi elektryki zakopuje te (prawdziwe) informacje tłumaczące że dolar drogi, że dopłaty ucinają itd.

To co, chcecie mi powiedzieć że bez dopłat i przy drogim dolarze ludzie wcale nie mordują się by kupić elektryka? Że kto ma gdzie ładować pod domem (najlepiej z paneli) już kupił i teraz popyt spadł?! ( ͡º ͜ʖ͡º)

I pytam jako potencjalny klient używanej 3 Perf, nie jako hejter. Hejterem też jestem, ale nie dlatego pytam. Rynek chińskich elektryków ma się dobrze, ale w Chinach. W Polsce bardzo rzadko widuje BYD, a czasami zdarzy się jakiś e-tron, mustang mach-e, czy BMW i4

#samochody #samochodyelektryczne #motoryzacja #kupautozmikro #tesla
Atreyu - W Europie (Francja, Niemcy, Polska) spadł popyt na samochody elektryczne o 4...

źródło: 452fa68675da91ce04b15162070d86b0,0,0,0,0

Pobierz
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Atreyu: Każdy wierzy w co chce i interpretuje statystyki na własną korzyść. Można sobie porównywać tylko rynek chiński czy norweski gdzie sprzedaż z roku na rok się zwiększa deklasyfikując spalinówki. Jak dla mnie taka sprzedaż w pl to efekt masowej dezinformacji na różnych portalach. Przecież odejście spalinówek nikomu się nie opłaca. Rozmawiam dosyć często z mechanikami - wiadomo, że wszyscy hejtują bo elektryki zabierają im pracę, części brak a tym
  • Odpowiedz
Akurat Tesla ma wzrost sprzedaży r/r :D a dodatkowo teraz dużo chętnych na 3,y wstrzymuje się z zakupem do stycznia bo czeka na Junipera.

I pytam jako potencjalny klient używanej 3 Perf

@Atreyu: a ja jako użytkownik odebranej z salonu prawie 2 lata temu 3LR jestem bardzo zadowolony a mieszkam w bloku bez ładowarki. W Warszawie ładuje się za 0,7zł/kWh przy Arkadii a w Gdańsku zwykle za darmo w Porcie
  • Odpowiedz
@Atreyu: co roku czytam to samo że to koniec elektryków i coś średnio wychodzi xDDD

ale nie wiem co się dzieje bo mieszkam teraz miesiąc w WAW i co chwile dosłownie co chwile elektryczny mercedes - nawet nie na głównej drodze tylko dzielnicowe/osiedlowe, aż taki fanboizm merola tutaj jest? potem widzę BMW a potem tesle na 3 miejscu
jest też sporo leafów starych

(nie liczę oczywiście taxi)
  • Odpowiedz
  • 0
co roku czytam to samo

@eSUBA94: a czytałeś w zeszłym roku o spadku sprzedaży r/r? Bo wpis jest o tym (i o przeinaczaniu argumentów - HE HE), nie o "końcu elektryków"

Są miejsca (jak np. centrum Londynu) gdzie elektrykow jest kilkakrotnie więcej niż spalinówek. Natomiast o mercedesach, nigdy nie słyszałem by jakiś kierowca EQE mówił że nawet jak spada, to rośnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A
  • Odpowiedz