Wpis z mikrobloga

W jaki sposób połączyć treningi biegowe z siłownia?

Obecnie ćwiczę 5 razy w tygodniu odpowiednio pon-ndz:
Pull/Push/Legs/Pull/Push/Rest/Rest.

Chce rozpocząć przygotowania biegowe pod polmaraton który jest w kwietniu, tylko jak to najlepiej zaplanować.

W przeszłości biegałem na 10km, więc nie zaczynam też z pozycji kanapy.

Na pewno nie będę robił biegania wtedy gdy mam trening nóg pytanie jak z pozostalymi dniami, czy rozdzielać to na bieganie rano lub późny wieczór, czy zaraz po treningu silowym ktory robie zawsze w godzinach 15-17.

Nie nastawiam sie na jakieś super osiagniecia czasowe, tylko bardziej na ukonczenie może w okolicy 2:00-2:15

#mikrokoksy #silownia #bieganie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@chojnacc: Dłuższe wybiegania w sobote/niedziele. Dodatkowo jedno w środę albo w czwartek. Np:

pon: pull
wt: push
śr: bieg (krótszy z jakimiś akcentami/podbiegami)
  • Odpowiedz
@chojnacc: w zeszłym roku robiłem maraton i miałem ten sam dylemat. Odpuść nogi na siłowni a więcej biegaj. 2.10 to robią raczej takie miśki robią. Przez 4 miesiące to raczej 1.50 powinieneś celować jak nie masz nadwagi. Po bieganiu zrób piorytet na nogi. Lepiej na tym wyjdziesz
  • Odpowiedz
@chojnacc: pytanie, czy chcesz po prostu przebiec czy zakładasz że zmieścisz się w jakimś czasie. Imo warto zejść z na jakiś czas z ilosci treningow siłowych i zobaczyć jak będziesz się czuł łącząc trening siłowy z bieganiem.

Jesli chodzi o dwa treningi jednego dnia, siłka+bieganie, imo bieganie koniecznie przed treningiem siłowym. Delikatne wybieganie w tlenie nie zajedzie ci nóg, a trening też potem da się zrobić. Pisze to z perspektywy
  • Odpowiedz
  • 0
@brrrum: im bliżej wiosny, to będę planowal zwiększyć ilość treningów biegowych na zewnątrz, a ucinał siłownię. Okres do końca lutego może byc najgorszy przez dużą zmienność pogody, a bardzo nie lubie biegania ma bieżni w pomieszczeniach
  • Odpowiedz