Wpis z mikrobloga

Fragging - zjawisko, które polega na tym, że żołnierze na froncie celowo zabijają innego żołnierza swojej strony. Zwykle dowódcę. Zjawisko nasiliło się podczas wojny w Wietnamie kiedy przez pobór trafiło wielu młodych mężczyzn niechętnych walczyć na drugim końcu świata. Poddawani stresowi i często mobbingowani przez przełożonych mieli problemy z psychiką. W takiej sytuacji żołnierze w nocy wrzucali granat (zwykle właśnie FRAG GRENADE, stąd nazwa fragging) do namiotu dowódcy. Chłop ginął, po granacie nie było śladu, w razie pytań to żołnierz mówi, że to bojówka viet-kongu.

Dowódcy obawiając się o swoje życie co noc zmieniali namioty lub zezwalali żołnierzom na u----i typu a-----l lub zioło co poprawiało morale kosztem rozleniwiania swojej drużyny. Z czasem zaczęto szczegółowo kontrolować wydane granaty ręczne jednak i na to był sposób. Żołnierz mógł ulotnić się do miasteczka i tam na czarnym rynku kupić granacik.

Jak często się to zdarzalo? Podczas samej wojny w wietnamie w latach 1969 - 1972 udokumentowano 904 incydenty fraggingu. Chociaż rzeczywista liczba może być o wiele wyższa ponieważ ciężko udokumentować na froncie czy wysadzili cię swoi czy wróg.

#ciekawostki #ciekawostkihistoryczne
SzubiDubiDu - Fragging - zjawisko, które polega na tym, że żołnierze na froncie celow...

źródło: f63fngv8brwb1

Pobierz
  • 46
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 439
@SzubiDubiDu:

przez pobór trafiło wielu młodych mężczyzn niechętnych walczyć na drugim końcu świata. Poddawani stresowi i często mobbingowani przez przełożonych mieli problemy z psychiką

Czyli już tyle lat temu doskonale wiedzieli, co się dzieje z poborem, no ale spokojnie MORDOOO JAK CZEBA TO PUJDE I ZAWALCZE ZA ŁOJCYZNE W POBORZE, MUWIE CI MORDOO, NIEEE RZUCIM ZIEEEMI SKOND NAAASZ RUUUD xD
  • Odpowiedz
dostrzegasz malutką różnicę pomiędzy poborem do walki w wojnie proxy na drugim końcu świata, a obroną swojego kraju i bliskich przed ruskim bydłem, którego jedynym celem jest gwałcenie, kradzież i mordowanie?

@czerwonykomuch: i tu i tam się ginie. Dla mnie to jeden wuj od kogo oberwę kulkę, która mnie zabije.
tellet - >dostrzegasz malutką różnicę pomiędzy poborem do walki w wojnie proxy na dru...
  • Odpowiedz
@SzubiDubiDu Dosłownie dwa dni temu skończyłem oglądać serial dokumentalny "Wojna wietnamska: film Kena Burnsa i Lynn Novick" i tam jest mowa o fraggingu. Swoją drogą polecam każdemu bo dokument jest rewelacyjny.
  • Odpowiedz
@editores: niewolnik to ten co idzie wojować w wojence rozpętanej przez kierowników tego bajzlu. Romantyzm w zdychaniu za jakikolwiek kraik to jest upośledzenie.
  • Odpowiedz