Wpis z mikrobloga

Dzisiaj moja Mama miała udar. Spałem w drugim pokoju, obudziła mnie telefonem, poszedłem do niej. Powiedziała mi że ją boli i że się boi. Zauważyłem paraliż, od razu zacząłem wzywać pogotowie. Zanim przyjechali przestała mówić i praktycznie przestała się ruszać, jakby zgasła w ciągu ledwie kilku minut.. Przyjechali, stwierdzili udar, zabrali ją do szpitala. Co teraz?

Rodzina się nami nie interesuje, jestem tylko ja i Mama. Nie mam nikogo do pomocy, nie mam samochodu. Nie będę w stanie nawet Mamy zabrać ze szpitala jak ją wypiszą. Nie wiem nawet jeszcze do jakiego szpitala trafiła, dyspozytor mówi aby zadzwonić później. Co robią ludzie w taki sytuacjach?

#udar #zdrowie #wroclaw
  • 42
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@b0rn2frag: normalnie transport szpitalny ci ją przywiezie do domu, ale prędko do niego nie wróci. Módl się żeby rehabilitacja po pobycie na neurologii pomogła chociaż trochę to będzie ci łatwiej.
  • Odpowiedz
@b0rn2frag wrócić możesz z szpitala taksówką. Zapewne spędzi tam jakiś czas. Teściu miał dwa udary i cały czas jest sprawny, prowadzi auto itd, po drugim miał długo problemy z czytaniem i mówieniem (zapominał słowa, a bardziej wiedział jakie słowo chciał powiedzieć, ale nie był w stanie go wypowiedzieć). Dużo pracy rehabilitacyjnej, logopedów itd. Generalnie dużo będzie w sumie jeżdżenia po specjalistach później.
  • Odpowiedz
@b0rn2frag: zorientuj sie gdzei jest prowadzona rehabilitacja poudarowa, czesto bywa przy szpitalach, moze jest przy tym, w ktorym jest Twoja mama. Im szybciej ja rozpoczniecie, tym wieksze szanse na powrot do sprawnosci jakiejs (zalezy od wwielkosci udaru, wieku chorego i innych czynnikow).
Moze warto dowiedziec sie jak szybko dostala leki trombolityczne (zlty standard to do 4 albo 6h po wystapieniu pierwszego objawu). To tez duzo wyjasni.

Idz moze do oddzialu
  • Odpowiedz
@b0rn2frag: Z udarem trafia się na neurologię, we Wrocławiu są tylko dwa oddziały neurologiczne: Koszarowa i Borowska. Obstawiam pierwszy z nich.
  • Odpowiedz
@b0rn2frag najważniejsze, żebyście nie odpuszczali rehabilitacji po udarze. Naprawdę cuda się dzieją jeżeli tylko mama będzie uczęszczała o ćwiczyła według zaleceń. Trzymam kciuki ()
  • Odpowiedz
@b0rn2frag: będzie trochę trudniej ale dasz radę. Mama na pewno będzie miała jakieś trudności w codziennych wyzwaniach, dlatego ważne żebyś wyrozumiale podchodził do takich podstawowych rzeczy. W każdym życiu czasami musi popadać deszcz.
  • Odpowiedz
@b0rn2frag: moja mama miała udar w październiku i już jest, Bogu dzięki, co raz lepiej. Bardzo chwaliła sobie ośrodek rehabilitacyjny w Kamiennej Górze, to było na NFZ. Trafiła tam na bardzo profesjonalną i empatyczną załogę, więc sugeruję już myśleć o rezerwacji miejsca tam, gdy mama będzie miała zgodę na rozpoczęcie rehabilitacji. Sama mama będzie musiała mieć motywację do ćwiczeń, ponieważ to przede wszystkim od niej będzie zależał powrót do sprawności.
  • Odpowiedz
@b0rn2frag: ciotka po 80 miała w tym roku udar, odpłynęła na oczach mojej siostry. Zabrali ją do szpitala, dzień później jak leki zaczęły działać to widać było jakąś reakcję (chociaż lekarz uczulał, że jeszcze wszystko się może zdarzyć). Na drugi dzień już siedziała, chodziła, jadła i rozmawiała. Nawet za bardzo rehabilitacji nie potrzebowała. Szybko zadziałałeś to jest szansa, że nie będzie źle. Tak jak piszą, nie musisz mieć samochodu, rehabilitacje
  • Odpowiedz
@b0rn2frag moją mamę po udarze odwiozła do domu karetka. Popytaj, na pewno się da. Życzę dużo siły, bardzo ciężki czas przed tobą. Operacja, pomaganie w codziennych prostych czynnościach, rehabilitacja, neurolodzy, zus i renta. Jeżeli mama będzie w takim stanie, że opieka nad nią zajmie ci cały czas i nie będziesz mógł pracować, to jest dodatek dla osob opiekujących się osobą niepełnosprawną. Odwiedzaj ją jak najczęściej, to naprawdę pomaga. Jak bedziesz w
  • Odpowiedz
@b0rn2frag: z opisu domniemam ze jest to udar niedokrwienny, co przy szybkim podaniu leków może obyć się bez zauważalnych problemów zdrowotnych Twojej mamy. Jestem dobrej myśli, szybko zadziałałeś i pomogłeś mamie. Z pewnością po powrocie do domu będzie wymagała opieki i dużo zrozumienia z Twojej strony z uwagi na ewentualne jej problemy z wysławianiem się, poruszaniem czy nawet brakiem samodzielności.

Możliwe, że będzie potrzebowała wsparcia psychologa, więc możesz poszukać kogoś
  • Odpowiedz
Teściu miał dwa udary

@Lonate: czy z czymś takim da się coś zrobić, czy w zasadzie pozostaje mu kolejna rehabilitacja i ma policzony czas do trzeciego udaru?

Czy jest jakiś otyły albo pali? Wiesz, co mogło spowodować, miażdżyca, cukrzyca, nadciśnienie?
  • Odpowiedz