Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

[...] książkowa sprawa, w której można odpowiadać z wolnej stopy

@ish_waw: Książkowy chłopski rozum. Tymczasem "z wolnej stopy" Romanowski uciekł na Węgry, ale "ekspert" od piłki kopanej wiedział przecież, jak powinna być prowadzona konkretna sprawa i "wyjaśniał" eksportowym Mariuszom jak jest i co mają myśleć.
  • Odpowiedz
@ish_waw:

No przecież nie miał możliwości mataczenia. Nie wchodząc w detale to jednak ukrywanie się przed wymiarem sprawiedliwości.... a przyznanie azylu — to jednak jest pewna, drobna różnica ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Na przykład państwa zachodu chętnie udzielają azylu różnym rosyjskim politykom, którzy są tam represjonowani ;]
Wtedy w ru-necie mireczki
  • Odpowiedz
@Thorrand: Stanowski zapomniał powiedzieć o tym że wiedział że prokuratura chce go zatrzymać, ale nie miała jeszcze oficjalnego papieru, więc specjalnie zgłosił się dzień wcześniej żeby go zatrzymali a oni jeszcze wtedy nie mogli :D dzień potem dostali papier i wtedy go dopiero mogli zatrzymać a Romanowski mógł kręcić aferę że przyszedł sam, ale go przy kamerach chcieli zatrzymać
  • Odpowiedz
@lola1324:

No chyba nie mogli bo miał immunitet wtedy :)
Tak przynajmniej sąd orzekł...
Chyba, że był to przebierany sąd.... z udawanym immunitetem, który to immunitet był respektowany nawet przez sądy rosyjskie. Nie wiem jakie Ty masz w tej sprawie zdanie ;]
  • Odpowiedz
@Thorrand: No wtedy była ta akcja że go zatrzymali bo w piątek sejm cofnął mu immunitet. Jednak we wtorek sąd zdecydował że chroni go nadal immunitet z zgromadzenia parlamentarnego rady europy, więc go wypuścili. Następnie poszli z wnioskiem do zgromadzenia parlamentarnego, tam też mu cofnęli immunitet i aktualnie Romanowski nie ma żadnego immunitetu, ale już uciekł na Węgry. Więc jak dla mnie Stanowski nadal manipuluje i te zagranie Romanowskiego było
  • Odpowiedz
@lola1324:

Pewnie było pod publiczkę. Nikt nie chce iść do więzienia... tak mnie się wydaję ;)
Jednak nie było podstaw sądzić, że chłop będzie uciekał. Na tej zasadzie każdy areszt można zastosować, bo uciec może każdy.

Tłumaczył to kiedyś Bodnar, że muszą być realne przesłanki do tego, że może uciec. Tutaj nie istniały. Nie istniała też możliwość mataczenia. I raczej nie istniało ryzyko, że chłop będzie ustawiał dalej przetargi w
  • Odpowiedz
@Thorrand: Jak to nie miał możliwości mataczenia? xD jak od samego początku utrudniał pracę komisji śledczej, on 4-krotnie nie przyszedł na wezwanie tej komisji. A jak go pierwszy raz (bezprawnie) zaaresztowali to też musieli go szukać po jego domach/mieszkaniach. No jak dla mnie to od razu bym podejrzewał że gdzieś ucieknie albo się będzie ukrywał, o mataczeniu nie wspominać.
  • Odpowiedz
@lola1324:

W jaki sposób utrudniał tę pracę? No to skoro on jest w roli podejrzanego (chyba?) to chyba mógłby odmówić składania wyjaśnieć (bo takie ma prawo).

Tzn. na komisji chyba nie może tego zrobić i to trochę się kłóci... nie chcę mi się wchodzić w szczegóły, bo nie jestem do tego kompetentny i nie mam takiej szczegółowej wiedzy. Ty zresztą też.

I nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twój wpis. Bo
  • Odpowiedz
@Thorrand: Czyli według ciebie odmowa składania zeznać to po prostu nie przyjście na komisję jak się zostało wezwanym? XD Wejdź sobie w regulamin komisji śledczej i przeczytaj art 11, w skrócie - każda osoba wezwana ma obowiązek się pojawić i złożyć zeznania. Potem w art 11c jest wzmianka o tym że świadek może odmówić zeznania w przypadku gdy jest ona podejrzana w sprawie która bada komisja śledcza xD więc tak
  • Odpowiedz
@lola1324:

No tak... ale wiesz, ktoś orzekł, że te komisje nie są legalne czy coś takiego. I też mógłbym Ci kazać coś sobie poczytać — no tylko nie chcę mi się szukać :D

Po prostu argumentacja, że ktoś nie przyszedł i nie gadał o swoich przestępstwach, to słaba argumentacja... ŻE MATACZYŁ. Bo de facto oskarżony ma prawo nic nie mówić (a nawet
  • Odpowiedz
No to skoro on jest w roli podejrzanego (chyba?) to chyba mógłby odmówić składania wyjaśnieć (bo takie ma prawo).

@Thorrand: wlasnie chodzi o to ze jak go wzywali na komisje to nie był podejrzany. Przyjść musi. Potem wyszly nowe wątki w komisji i stal się podejrzanym w sledztwie i tam juz nie masz ze nie mozesz skladac wyjasnien
  • Odpowiedz
@ish_waw: hehe, jakby 90% mikroblogu nie było po stronie PO i Lewicy.

Nic mnie to nie obchodzi, każdy może mieć swoje poglądy. Tyle, że admini wykopu zawsze trzymają tę samą stronę to jest skandalem. Portal tworzony przez użytkowników? Nie, admini sobie lubią banować osoby o innych poglądach od nich samych
  • Odpowiedz