Wpis z mikrobloga

Zgodnie z sugestią @SpaghettiSupernova pod tagiem #regionypolski będę publikować swoje mapki, gdzie próbuję stworzyć mapę Polski z podziałem na gminy, gdzie podstawą jest regionalizacja ale nieadministracyjna.

Zacząłem robić mapkę, gdzie skupiam się na gminach z obszaru województwa dolnośląskiego więc niedługo tu się pojawi. Jako zapowiedź wrzucam niewielki wycinek prezentujący polską część Łużyc.

Wołam @kartofel bo chciał.

#luzyce #mapy #polska
ZuzkazBornholmu - Zgodnie z sugestią @SpaghettiSupernova pod tagiem #regionypolski bę...

źródło: Gminy Łużyckie

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Herkus_Monte: Nie ma żadnej pewności. Szczególnie że są to regiony historyczne a granice historyczne się zmieniały niejednokrotnie i czasem w tym jest więcej chciejstwa (albo "bardziej pasuje") niż rzetelnych faktów których często nie ma. Przy mapie województwa lubuskiego zwróciłem uwagę na gminę Bogdaniec, gdzie powstanie głównej miejscowości to czasy Fryderyka Wielkiego. Po dalszą historię ciężko sięgać, jak tu nic nie było. Skupiłem się więc na tym co jest teraz. A
  • Odpowiedz
@Zuzka_z_Bornholmu: Jak będziesz robił warmińsko-mazurskie daj znać. Mam trochę źródeł. Ale też nie wszędzie i nie na wszystko. W sumie to więcej nie mam niż mam :). Poza tym w w-m jest taki historyczny miszmasz, że takie mapki trzeba by robić w kilku wersjach w różnych okresach.
Czasy plemion pruskich, Państwo Krzyżackie, Księstwo - Dominium Warmińskie, Prusy Książęce, Prusy Królewskie, Królestwo Prus.
Regiony etnograficzne - Mazury, Oberland.
W jakim programie
  • Odpowiedz