Wpis z mikrobloga

Zacząłem inwestować jakoś w połowie tego roku, żeby zachęcić (lub zniechęcić, zależnie od wyników xD) ludzi do inwestycji co miesiąc będę publikował statystyki na tagu #grubasinwestuje
Uwaga: nie jestem i nie będę specjalistą, inwestuje raczej długoterminowo a mój research jest mocno ograniczony poza moją branżą, chociaż możliwe, że część wypłacę na wkład własny na mieszkanie gdy zmęczy mnie wynajem. Co miesiąc będzie też procentowe porównanie zysku/straty - jako że to pierwszy wpis to go nie ma :)

Statystyki:
Wartość inwestycji: 72 630zł
Wpłata w tym miesiącu: 5100zł

Poduszka finansowa: 18500zł
Wpłata w tym miesiącu: 6500zł

Mój cel na razie to zwiększyć poduszkę finansową na wypadek problemów w pracy lub dużych spadków. Potem zobaczy się co dalej

#gielda #inwestycje #xtb
DonGrubas - Zacząłem inwestować jakoś w połowie tego roku, żeby zachęcić (lub zniechę...

źródło: inwestycje11

Pobierz
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@DonGrubas tworzysz subkonto w euro albo w dolarach, tam przelewasz przez PayPala euro/dol i nie tracisz na przewalutowaniu kupując akcje/efy emitowane w tych walutach.

I bardziej polecam w euro inwestować, lepiej je później wypłacić bez prowizji niż dolary
  • Odpowiedz
@DonGrubas: mozesz na walutomacie wymienic pln -> usd/eur i przy duzych kwotach prowizja bedize mniejsza. Polecalbym dokupic tego alfabetu zebys miał pełną akcje, wtedy jestes wlascicielem, a teraz mając 0.999 wlascicielem jest xtb. Dodatkowo, mając etf na sp500 i msci awci troche dublujesz sobie inwestycje w te same spolki. Duzy procent msci awci (60-70%) to ameryka, takze wiesz.
  • Odpowiedz
@DonGrubas wszystko fajnie ale po co Ci dwa razy s&p 500 plus msci acwi? Widzę że ogólnie w technologie inwestujesz to może lepiej np 50% portfela w MSCI ACWI i zamiast dwóch s&p 500 to np mniejszy procent nasdaq 100 jakieś 20%? I uzupełnić to polskimi spółkami które Ci się podobają :)
  • Odpowiedz
  • 4
@kamilops: Mam konto zen pro (była jakaś promka na pepperze ostatnio i wyszły grosze za to) więc chyba z tego korzystam do przewalutowania :D
@Kamilex97 to jest trochę zamierzone, część pieniędzy z tej drugiej spółki chce przekazać siostrzę gdy pójdzie na studia, bo rodzice, mimo że kochani, to finansowo nie wyrabiają a ja sam ze studiów musiałem zrezygnować po roku ze względu na brak pieniędzy, chce sobie po prostu
  • Odpowiedz
@DonGrubas: jest grubo ( ͡° ͜ʖ ͡°) spółki wyglądają na trochę kupowane losowo, ale póki co są sukcesy, więc gratulacje!
Kontynuuj inwestowanie w sp500/acwi, nawet jak pojedyncze spółki zaczęłyby spadać, to zdywersyfikowany ETF powinien być mniej zmienny.

Tak jak przedmówcy powiedzieli, przy kupnie za zlotówki płacisz 0.5% prowizji przewalutowania przy kupnie i przy sprzedaży. Więc warto zamieniać na euro i kupować w euro, szczególnie to co
  • Odpowiedz
  • 0
@Blomex: Bo tak szczerze to trochę... są xD No, oprócz playwaya, gdzie to moja branża i wierzę patrząc na ich portfel + przyszłe wydania że polecą jeszcze do góry, tak czy siak trzymam wszystko nie ważne co się stanie :)

Założyłem już konto xtb w USD, założę pewnie też w euro - mam konto na zen pro i tam chyba przewalutowanie jest całkiem spoko
  • Odpowiedz
  • 0
@JihadJoe: Niestety jestem tego świadom, pracowałem sporo w polskim giereczkowie i nigdy do niego nie wrócę przez takie wałki :( natomiast nadal portfolio i plany na przyszłość mają dobre, nawet zakładając, że część symulatorów pójdzie do kosza
  • Odpowiedz
@Thexil: Z tego co się orientuję, to były plany wprowadzenia obligacji aczkolwiek tymczasowo je zamrozili, więc póki co nie można w obligacje
  • Odpowiedz
to jest trochę zamierzone, część pieniędzy z tej drugiej spółki chce przekazać siostrzę gdy pójdzie na studia, bo rodzice, mimo że kochani, to finansowo nie wyrabiają a ja sam ze studiów musiałem zrezygnować po roku ze względu na brak pieniędzy, chce sobie po prostu to "wizualnie" oddzielić

@DonGrubas: o ty kurde, tego się nie spodziewałem przeczytać. Wielki szacun.
Uważaj na to że teraz przez ostatni rok cały sektor gospodarki szedł
  • Odpowiedz