Wpis z mikrobloga

@macan

@KsiezniczkaDunia: pytanie po co ona tam jeszcze stoi? Powinna sobie na wstępie podciąć żyły i po krzyku ¯\(ツ)/¯

A tu widzę nawet paznokietki zrobione, pewnie ze 150-200 zł zapłaciła za to. No i co, tak bardzo chcę wyginać, że aż kasę wydaje na takie bzdety, żeby
  • Odpowiedz
Czemu ta filozofia w ogóle wywołuje jakieś kontrowersje? Właśnie dlatego:

Normalny człowiek - nie chcę mieć dzieci, więc nie będę mieć dzieci.

Antynataliści - patrzcie, jestem od was moralnie lepszy. Wy tylko dokonujecie wyboru, a ja mam tu całą filozofię!

@PunIntended: do każdego dylematu moralnego masz taką zasadę (normalnego człowieka) czy tylko do tych których akurat ta zasada jest wygodna?
Można de facto z każdym dylematem moralnym zrobić tak jak
  • Odpowiedz
przeciez nikt ci go nie odmawia, dopoki nie jest to kosztem kogos innego. jak np twojego potecjalnego potomstwa.

@qusqui21: Moje szczęście nie jest "kosztem" mojego potomstwa tylko dzięki mojemu mojemu potomstwu oraz dzięki temu, że moje potomstwo również odczuwa szczęście. Kompletnie nie macie pojęcia jak myślą rodzice.
  • Odpowiedz
Kolejny ingorant, który nie widzi różnicy między tym, że żadne życie nie jest warte rozpoczynania, ale życie już rozpoczęte może być warte kontynuowania.

@mzilatan: Jej plakat nie jest o rozpoczynaniu nowego życia, tylko o istnieniu życia.

Ignorancie.
  • Odpowiedz
@garrincha94: niestety ale każdy ponosi jakieś koszty w życiu, twoje potomstwo również. Mówiąc "kosztem kogoś innego" chodzi o to że nakładasz na swoje potomstwo koszty powołując ich, abyś tym mógł odczuwać szczęście
  • Odpowiedz
@macan: Yhym, a jakby nie dbała o swój wygląd to byłoby, że brzydka i nikt jej nie chce dlatego tam stoi. Natalistyczny klasyczek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@bregath: antynatalizm w najbardziej podstawowym rozumieniu to postawa etyczna polegająca na dobrowolnym na zaniechaniu własnej prokreacji, aby nie podejmować hazardu cudzym życiem. Istnieje ryzyko, że niechcący i nieświadomie skazesz kogoś na życie pełne cierpienia, a antynatalista postanawia tego ryzyka za kogoś nie podejmować. Nie ma tu miejsca na zarzucanie takiemu antynataliscie, że jeśli sam się nie wyloguje to jest hipokrytą. Hipokrytą byłby antynatalista, który w momencie posiadania takiego poglądu etycznego
  • Odpowiedz