Czemu ta filozofia w ogóle wywołuje jakieś kontrowersje? Właśnie dlatego:
Normalny człowiek - nie chcę mieć dzieci, więc nie będę mieć dzieci.
Antynataliści - patrzcie, jestem od was moralnie lepszy. Wy tylko dokonujecie wyboru, a ja mam tu całą filozofię!
@PunIntended: do każdego dylematu moralnego masz taką zasadę (normalnego człowieka) czy tylko do tych których akurat ta zasada jest wygodna? Można de facto z każdym dylematem moralnym zrobić tak jak
przeciez nikt ci go nie odmawia, dopoki nie jest to kosztem kogos innego. jak np twojego potecjalnego potomstwa.
@qusqui21: Moje szczęście nie jest "kosztem" mojego potomstwa tylko dzięki mojemu mojemu potomstwu oraz dzięki temu, że moje potomstwo również odczuwa szczęście. Kompletnie nie macie pojęcia jak myślą rodzice.
Kolejny ingorant, który nie widzi różnicy między tym, że żadne życie nie jest warte rozpoczynania, ale życie już rozpoczęte może być warte kontynuowania.
@mzilatan: Jej plakat nie jest o rozpoczynaniu nowego życia, tylko o istnieniu życia.
@garrincha94: niestety ale każdy ponosi jakieś koszty w życiu, twoje potomstwo również. Mówiąc "kosztem kogoś innego" chodzi o to że nakładasz na swoje potomstwo koszty powołując ich, abyś tym mógł odczuwać szczęście
@bregath: antynatalizm w najbardziej podstawowym rozumieniu to postawa etyczna polegająca na dobrowolnym na zaniechaniu własnej prokreacji, aby nie podejmować hazardu cudzym życiem. Istnieje ryzyko, że niechcący i nieświadomie skazesz kogoś na życie pełne cierpienia, a antynatalista postanawia tego ryzyka za kogoś nie podejmować. Nie ma tu miejsca na zarzucanie takiemu antynataliscie, że jeśli sam się nie wyloguje to jest hipokrytą. Hipokrytą byłby antynatalista, który w momencie posiadania takiego poglądu etycznego
źródło: temp_file7059962996228811810
Pobierz@qusqui21: Ehh, myśl dalej, że ludzie są negatywnie nastawieni do antynatalizmu tylko dlatego, że go nie rozumieją. Żegnam.
@PunIntended: do każdego dylematu moralnego masz taką zasadę (normalnego człowieka) czy tylko do tych których akurat ta zasada jest wygodna?
Można de facto z każdym dylematem moralnym zrobić tak jak
@qusqui21: Moje szczęście nie jest "kosztem" mojego potomstwa tylko dzięki mojemu mojemu potomstwu oraz dzięki temu, że moje potomstwo również odczuwa szczęście. Kompletnie nie macie pojęcia jak myślą rodzice.
@mzilatan: Jej plakat nie jest o rozpoczynaniu nowego życia, tylko o istnieniu życia.
Ignorancie.
@TurboDynamo: czemu?