Aktywne Wpisy

nerfipro174 +22
Mirasy macie do polecenia jakieś seriale zagadkowe / tajemnicze / thrilery / kryminalne / horrory?
Z takich co oglądałem i mnie wciągnęły
Dark
1899
The OA
The Leftovers
Z takich co oglądałem i mnie wciągnęły
Dark
1899
The OA
The Leftovers

Artimeges +93
#ciekawostki w #czechy można normalnie zrobić zakupy w niedzielę. Jaki to jest super pomysł, może u nas też by tak zrobili
Czegoś nie rozumiem z kablami.
- Kiedyś istniało USB 2.0. Prędkość 480 Mb/s = 60 MB/s.
- Potem zrobili USB 3.0 (USB 3.1 Gen 1). Prędkość 5 Gb/s = 640 MB/s.
- Ostatnio powstało USB C. Jaką ma prędkość?
W teorii może być w środku USB 3.1 Gen 1 5 Gb/s, ale też USB 3.1 Gen 2 10 Gb/s, a nawet USB 3.2 10 Gb/s lub 20 GB/s.
Jak jest najczęściej w praktyce? 480 Mb/s czyli stare USB 2.0.
Przecież to jest tak wolne, że nie da się tego używać z dyskami zewnętrznymi (a z SSD to już w ogóle), pendrive, telefonami czy czymkolwiek gdzie przesyłasz trochę więcej danych. To jest taki bezsens. Takie marnotrawstwo materiałów (bo potem musisz kupić drugi kabel do danych). A ludzie to kupują.
Czemu w nowych kablach wstawiają standard sprzed 25 lat? Czemu tak się cofnęliśmy do epoki kamienia łupanego?
Jak szukasz kabla USB A, to w większości są 3.0, bo 2.0 nikt nie kupuje. Jak szukasz kabla USB C, to w większości są 2.0, bo ludzie nie wiedzą co kupują, a sprzedawcy specjalnie to ukrywają (nie piszą nic, albo gdzieś ukryte "480 Mb/s" s lub ostatnio widziałem hit: "4.8E+2 Megabitów na sekundę" - już bardziej się nie dało ukryć informacji, żeby ktoś się nie zorientował, że to USB 2.0).
źródło: 1000023266
Pobierz@mk321: bo jest taniej
@mk321: Ja kupuję specjalnie, bo kable z np wsparciem ładowania 100W ale USB 2.0 i bez DisplayPort są o wiele cieńsze i mogą być sporo dłuższe ¯\(ツ)/¯
@mk321: Tak na marginesie - USB 2.0 to zawsze ma i miało realną prędkość na poziomie 36-37MB/s max. Po USB 3.0 też się więcej niż ~444MB/s nigdy nie wyciągnie.
A ludzie kupują dalej kable na USB 2.0 do transferu danych przeważnie z niewiedzy. Ewentualnie do ładowania (a tam już nie ma różnicy czy jest to 2.0 czy 3.0 lub
Ogólnie kable USB do używania PowerDelivery, czyli takie co potrafią przesyłać 20V przy 5A (100W) mają wśrodku chip "EMCA" który identyfikuję się z ładowarką/sprzętem i raportuję, że 100W mu niestraszne.
Wystarczą do tego 4 żyły (tak jak w usb 2.0, VCC / napięcie, data+, data-, GND / uziemienie).
Przy USB 3.x masz więcej połączeń do danych. Więcej kabli, lepszej jakości =