Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki i Mirabelki, staję w obliczu największego życiowego dylematu i nie wiem, jak postąpić. Pomożecie?

- Mam 33 lata, pracuję zdalnie, zarabiam średnio pomiędzy 10-20k zł netto.
- Mieszkam ze starszą rodziną w małym mieszkaniu, w 15-letnim bloku, w ładnym powiatowym na północy kraju.
- Dawno temu byłem w wieloletnim związku (#zwiazki) i randkowałem na tyle, aby przekonać się na reprezentatywnej grupie, jak to działa w praktyce. Mocno się zawiodłem, a ze względu na wiadome trendy opuściłem rynek relacji damsko-męskich na wiele lat. Wiadomo, w jakiej sytuacji jest dzisiaj mężczyzna 5-6/10 z bardziej uczuciowym-monogamicznym nastawieniem.
- Nie zaryzykuję wzięcia #slub ani posiadania #dziecko #dzieci, ale miło byłoby nie iść samemu przez życie.
- Poza podstawową poduszką finansową, zaoszczędziłem także 600k złotych. Mogę:

A. Wrzucić 600k zł na lokaty/obligacje, w najbliższych miesiącach i latach (współ)najmując mieszkania/domy w kilku różnych miejscach - w moim powiatowym, w polskim top 5, w kilku miejscach za granicą, obserwując, gdzie i przy jakim stylu życia czuję się najlepiej.

B. Aktualnie kupić ładne mieszkanie 57 m2 z rynku wtórnego za 500k, w tym samym bloku, gdzie mieszka moja rodzina, ale kilka klatek dalej, dobrze je doposażyć za 50-100k. Oczywiście, nie uniemożliwia mi to wyjazdów/wynajmu gdzie indziej, ale czyni to bardziej kosztownym + może blokować zakup innej nieruchomości w perspektywie ~5 lat.

Jeśli wybiorę A, będę mieć większą elastyczność i możliwość testowania, ale mogę stracić rzadką okazję na posiadanie swojego własnego, atrakcyjnego kąta w pobliżu rodziny. Jeśli wybiorę B, zyskam poczucie stabilizacji i wygodę (plusy urządzenia mieszkania pod swoje potrzeby i posiadania wszystkich sprzętów na miejscu), ale wtedy potencjalne podróżowanie/wynajem będzie bardziej kosztowne (czynsz, koszty odświeżania/remontów, niepewna wycena nieruchomości za kilka(naście) lat). Co robić?

W przypadku wybrania opcji B i przeniesienia się gdzieś indziej, mógłbym rozważyć czerpanie zysku z bezpiecznego wynajmowania tego mieszkania w okresie 5 lat (najem okazjonalny, firmie). Czy da się to zrobić w miarę bezpiecznie, zważywszy na przepisy i praktyki chroniące patonajemców w Polsce?

#pytanie #mieszkanie #mieszkania #nieruchomosci #finanse #wynajem #najem #dom #domy #podroze #inwestycje #oszczednosci #inwestowanie #oszczedzanie #pieniadze #niebieskiepaski #rozowepaski

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

mirko_anonim - ✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mirki i Mirabelki, staję w obliczu największe...

źródło: q1

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: przeczytaj siebie jeszcze raz. pytasz co zrobić z hajsem ludzi, którzy nigdy takich pieniędzy na oczy nie widzieli. Co byś pomyślał sobie gdybyś jutro wracając z pracy spotkał osobę, którą zobaczysz pierwszy raz na oczy pytającą co zrobić z kwotą kilkuset złotych?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a masz pewność, że wynajmiesz to mieszkanie bez problemu? Ile mógłbyś za nie realnie wziąć miesięcznie?
Piszesz że kupując mieszkanie „zablokowałbyś” kupno kolejnej nieruchomości na 5 lat. Martwisz się o zakup kolejnej nieruchomości, a nie masz nawet jednej, przyznam że nie rozumiem tego punktu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ja bym brał A, ale ja to "stabilizator" jestem. Ew. kupić ziemię, niech leży, mieszkać z rodzicami i trochę podróżować.

Pewno odpowiadam na bait, ale ch.j.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: najśmieszniejsze, że 3 lata temu to mieszkanie było do wzięcia za 300 - 350k xD a zamiast kupić sobie od razu kwadrat i mieszkać jak biały człowiek to kisiłeś hajsy i patrzyłeś jak tracisz siłę nabywczą.
nie wiem po co odpisuję słabemu trollowi
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
subtelny-fundamentalista-55: @arnoldinho71 Jeżeli OP ma 33 lata, a pracowałby i oszczędzałby od 23 roku życia (przez 10 lat), to aby w tym czasie zebrać 600 tysięcy bez żadnej pomocy od rodziny, musiałby oszczędzać średnio 4,000 zł miesięcznie. To nie takie łatwe, ale całkiem realistyczne w wielu branżach.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: digitallord
  • Odpowiedz
Wiadomo, w jakiej sytuacji jest dzisiaj mężczyzna 5-6/10 z bardziej uczuciowym-monogamicznym nastawieniem.

@mirko_anonim: W takiej samej w jakiej był zawsze. Jeśli myślisz, że ci laska nadstawi pieroga, bo jesteś miły, serdeczny i kochający to za dużo chińskich bajek się naoglądałeś.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim jeżeli to mieszkanie jest w dobrej cenie i lokalizacji to brać i śmiało urządzać.

Nie musisz blokować kupna następnego na 5 lat, jeżeli sprzedasz to mieszkanie przed upływam 5 lat, ale od razu kupisz inne, droższe to nie zapłacisz żadnego podatku. A nawet jeśli musiałbyś go zapłacić to prawdopodobnie nie wyniesie on więcej niż wypłata za 1-2 msc.

Kupować, ale sprawdzić czy w bezpośrednim sąsiedztwie nie ma jeszcze innych fajnych
  • Odpowiedz