Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Na A1 w 2023r motocyklista na BMW uderzył w tył osobowego citroena. Niestety nie przeżył, pasażerka w szpitalu. Mam pytanie o sam motocykl. Podobno był to model turystyczny RT i podobno przyczyną była nagła awaria hamulców. Ktoś może potwierdzić/zaprzeczyć? może to było zajechanie drogi? motocykl ma przecież pompę hamulca mocowaną na kierownicy, więc mimo to powinien zahamować nawet jak by ABS nagle padł, to chłopski rozum, nie mam motocykla BMW. Miałem raz awarię serwa hamulca w vw jetta, jazda na polnej drodze przy 50km/h - zatrzymał się bez wielkiego wysiłku ale to może być żadne porównanie. https://gliwice.naszemiasto.pl/tragiczny-wypadek-motocyklisty-w-gliwicach-motocykl-uderzyl/ar/c16-9424443
#motoryzacja
#motocykle
#wypadek
#bmw
#pytanie

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim “nagla awaria hamulcow” to niekoniecznie problem z abs. Przeciez to tak szeroki opis, ze rownie dobrze nagle odpadniecie klamki hamulca, wypadniecie klockow albo przerwanie przewodu hamulcowego tez spelnia ten opis. Poza tym, co to znaczy awaria abs? Problem ze sterowaniem, rozszczelnienie ukladu? Nikt nie odpowie na te pytania na podstawie tego wpisu.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Tam masz-Przyczyny zdarzenia nie są w tym momencie znane, na miejscu cały czas pracują służby, jednak podinsp. Słomski przekazuje, że na węźle A1-DTŚ nie ma poważniejszych utrudnień w ruchu. NIKT ci nie da wersji na tacy. Dlaczego? Sprawca zginął. Prorok umorzył. Stan techniczny pojazdu już teraz jest ważny, bo sprawca jest znany i na dodatek go nie ma. Nr zakreślony i została sprawa zakończona w tydzień. Tak zawsze jest
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
✨️ Autor wpisu (OP): No to jest odpowiedz jednego z użytkowników "stare motocykle tej marki mają ABS bez bypassu, awaria polega na blokadzie wirnika pompy ABS, pompa stawia opór i jest to utrata siły hamowania prawie w całości, wtedy zostaje tylko rów albo położenie motocykla. Nowsze motocykle mają ABS z bypassem, w razie awarii ABS działają hamulce w trybie zwykłym". A mój komentarz - by tak schrzanić przez inżynierów urządzenie to
  • Odpowiedz
@mirko_anonim:

wtedy zostaje tylko rów albo położenie motocykla

ciekawe jak ten użytkownik chciałby położyć motocykl bez hamulców, nie jest to za bardzo wiarygodne źródło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): Komentarze na yt - bmw rt abs. Nie jestem aż takim ekspertem jak ty @tagan, zacytowałem to co mówią posiadacze motocykli. Jest najmniej kilka opinii typu "jazda po placu, nagły brak hamulców w starym gs/rt, ledwo udało się zatrzymać, abs został usunięty"

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Zaakceptował: Jailer
  • Odpowiedz