Aktywne Wpisy

niepisowski +340
USA: Kobieta złożyła milionowy pozew za dyskryminację firmę taksówkową Lyft, ponieważ kierowca odmówił jej przewozu, tłumacząc, że pojazd jest za mały by ją przewieźć. Chce udowodnić w sądzie, że zmieściłaby się do pojazdu a kierowca był do niej uprzedzony.
#usa #taxi #nadwaga #otylosc #ciekawostki #bekazgrubasow #rozowepaski #logikarozowychpaskow #swiat #rakcontent
#usa #taxi #nadwaga #otylosc #ciekawostki #bekazgrubasow #rozowepaski #logikarozowychpaskow #swiat #rakcontent

źródło: temp_file6109900636335577628
Pobierz
ck-team +313
Plan, zwany później Planem Balcerowicza, mimo iż początkowo bolał i sprawił że miliony gorzej dostosowanych pracowników straciło prace, ostatecznie okazał się historycznym, spektakularnym sukcesem. Dzięki niemu, w ciągu 35 lat ze zbankrutowanego kraju trzeciego świata staliśmy się pełnoprawnym członkiem pierwszego.
W czasie krótszym niż połowa życia statystycznego obywatela, parytet siły nabywczej zarobków zwykłego Polaka wzrósł SIEDMIOKROTNIE.
To jest ewenement w nowożytnej historii świata.
Równolegle z Polską podobne reformy wdrożono w Estonii, ówczesnej Czechosłowacji czy utworzonej niedługo potem Słowenii - z podobnymi sukcesami, choć oni startowali z wyższego pułapu.
Były też kraje gdzie stwierdzono że nie wolno pozwolić "rozkradać majątku narodowego" i "trzeba chronić zakłady pracy", takie jak Albania, Białoruś czy Mołdawia - tam do dziś mamy co do zasady trzeci świat.
Nawet nie chce myśleć co by było gdyby nie Plan Balcerowicza, w jak smutnym i przykrym miejscu moglibyśmy dziś żyć.
#polityka #liberalizm #gospodarka #geopolityka
źródło: drh4lf2y4mi81
Pobierz@Tokko: do 2004 przeszliśmy trudniejszą połowe drogi, potrajając PKB. Gdyby nie Balcerowicz, nikt by nawet nie pomyślał o zapraszaniu nas do UE
@Mopek666 Balcerowicz ze swoim zespołem zaadoptował pewne ramowe zasłożenia do naszych lokalnych uwarunkowań.
Zachowując proporcje to tak jakbyś napisał że program Apollo opracował Werner Von Braun. No jakby nie, to jest łatwa
XDDDDDDDDDD wspaniałe reformy Leszka sprawiły że pkb rosło w tym czasie w takim samym tempie jak na Ukrainie i gdyby nie fakt że upadek ZSSR dotknął Ukrainę na początku lat 90 dużo mocniej to w 2004 byliby bogatsi od nas. Tutaj bardzo ładnie widać jak w latach 2000
źródło: IMG_1787
Pobierz@Tokko: jakbyś miał pojęcie o założeniach tego planu to byś wiedział że wszędzie przejście z gospodarki socjalistycznej na rynkową oznaczało czasową stagnacje PKB, wzrost bezrobocia i inflacji.
Różnica pojawiała się po około 5 latach; kraje jak Estonia, Polska czy Czechy które wybrały model wolnorynkowy poszybowały do góry, a te które zatrzymały się w
Ale fajnie że dajesz kolejne argumenty
źródło: IMG_1787
Pobierzźródło: IMG_1788
PobierzNie dziwi mnie że Balcerowicz to dla ciebie autorytet. Oboje widzicie białe i mówicie czarne
@Tokko: bez złych emocji - czy ty mi serio i na trzeźwo chcesz powiedzieć że w zaznaczonym okresie nie widzisz różnicy we wzroście PKB między wymienionymi krajami?
Jesteś socjalistą, prawda?
źródło: fe367805a46be0655df19640e0de6ee007bbd1a787ef0643acf07bc8544089c1
PobierzKomentarz usunięty przez autora Wpisu
(...)
@Tokko: dobra, byłem bardzo cierpliwy ale sio.
Pod wpisami Zandberga twoje "twarde dane" z pewnością zyskają więcej uznania ¯\(ツ)/¯
@najmlodszy-sheldon: na świecie żyje ponad 8 miliardów ludzi i jest blisko 200 państw.
Jeżeli kraj z górnego decyla najbogatszych i top3% najbezpieczniejszych nie jest pierwszym światem to nie wiem co nim jest.
@thorgoth: Bzdura, Jaruzelski w 1985 roku specjalnie poleciał do Nowego Jorku spotkać się z Davidem Rockefeller i jego fachowcami w sprawie ratowania Polski. Oni stworzyli ten plan a Balcerowicz był nic nie mającą do powiedzenia pacynką.
Poziom wiedzy na wykop.pl jest przerażająco niski i zakłamany i wy chcecie taką wiedzę przekazywać innym? xD
źródło: 1000007090
Pobierz@4x80: o, dzień dobry panie konfiarz ¯\(ツ)/¯
Zawsze gdy jakąś postać ramie w ramie atakują konfiarze i komuniści, można mieć żelazną rękojmie że to zacna persona