Wpis z mikrobloga

Dokładnie 35 lat temu w sejmie młody i szerzej nieznany minister finasów Leszek Balcerowicz, doktor SGPiS oraz stypendysta University of Sussex i Saint John’s University, przedstawił szczegóły swojego planu wyjścia z zapaści gospodarczej i przejścia z gospodarki socjalistycznej na wolnorynkową.

Plan, zwany później Planem Balcerowicza, mimo iż początkowo bolał i sprawił że miliony gorzej dostosowanych pracowników straciło prace, ostatecznie okazał się historycznym, spektakularnym sukcesem. Dzięki niemu, w ciągu 35 lat ze zbankrutowanego kraju trzeciego świata staliśmy się pełnoprawnym członkiem pierwszego.
W czasie krótszym niż połowa życia statystycznego obywatela, parytet siły nabywczej zarobków zwykłego Polaka wzrósł SIEDMIOKROTNIE.
To jest ewenement w nowożytnej historii świata.

Równolegle z Polską podobne reformy wdrożono w Estonii, ówczesnej Czechosłowacji czy utworzonej niedługo potem Słowenii - z podobnymi sukcesami, choć oni startowali z wyższego pułapu.
Były też kraje gdzie stwierdzono że nie wolno pozwolić "rozkradać majątku narodowego" i "trzeba chronić zakłady pracy", takie jak Albania, Białoruś czy Mołdawia - tam do dziś mamy co do zasady trzeci świat.

Nawet nie chce myśleć co by było gdyby nie Plan Balcerowicza, w jak smutnym i przykrym miejscu moglibyśmy dziś żyć.
#polityka #liberalizm #gospodarka #geopolityka
thorgoth - Dokładnie 35 lat temu w sejmie młody i szerzej nieznany minister finasów L...

źródło: drh4lf2y4mi81

Pobierz
  • 82
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 6
jedynym co za ten wzrost odpowiada jest członkostwo w unii europejskiej

@Tokko: do 2004 przeszliśmy trudniejszą połowe drogi, potrajając PKB. Gdyby nie Balcerowicz, nikt by nawet nie pomyślał o zapraszaniu nas do UE

Balcerowicz go tylko wprowadził.

@Mopek666 Balcerowicz ze swoim zespołem zaadoptował pewne ramowe zasłożenia do naszych lokalnych uwarunkowań.
Zachowując proporcje to tak jakbyś napisał że program Apollo opracował Werner Von Braun. No jakby nie, to jest łatwa
  • Odpowiedz
@thorgoth:

do 2004 przeszliśmy trudniejszą połowe drogi, potrajając PKB. Gdyby nie Balcerowicz, nikt by nawet nie pomyślał o zapraszaniu nas do UE

XDDDDDDDDDD wspaniałe reformy Leszka sprawiły że pkb rosło w tym czasie w takim samym tempie jak na Ukrainie i gdyby nie fakt że upadek ZSSR dotknął Ukrainę na początku lat 90 dużo mocniej to w 2004 byliby bogatsi od nas. Tutaj bardzo ładnie widać jak w latach 2000
Tokko - @thorgoth: 
 do 2004 przeszliśmy trudniejszą połowe drogi, potrajając PKB. Gd...

źródło: IMG_1787

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 7
wspaniałe reformy Leszka sprawiły że pkb rosło w tym czasie w takim samym tempie jak na Ukrainie

@Tokko: jakbyś miał pojęcie o założeniach tego planu to byś wiedział że wszędzie przejście z gospodarki socjalistycznej na rynkową oznaczało czasową stagnacje PKB, wzrost bezrobocia i inflacji.
Różnica pojawiała się po około 5 latach; kraje jak Estonia, Polska czy Czechy które wybrały model wolnorynkowy poszybowały do góry, a te które zatrzymały się w
  • Odpowiedz
@thorgoth dzisiaj próbuje się z planu Balcerowicza zrobić zło największe, nie wszystko w transformacji gospodarczej poszło dobrze ale nadal najgorszej przeprowadzona prywatyzacja jest o wiele lepsza od przedsiębiorstw państwowych na kroplówce z budżetu, możecie się niezgadzać z tym stwierdzenie ale na Białorusi i Ukrainie woleli to drugie i to oni dzisiaj przyjeżdżają za lepszym życiem do polski, ja osobiście nie jestem fanem planu Balcerowicza bo mogliśmy zrobić wariant chiński, spółki joint
  • Odpowiedz
@thorgoth: Ty ślepy jesteś czy ci sie kraje na wykresie p------y? Nic z tego co napisałeś nie miało miejsca. Żadnej 5 letniej stagnacji w Polsce nie było, była ona tam gdzie planu Leszka nie było i żadnego odskoku po 5 latach też nie ma bo był to okres w którym wzrost Polski w żaden sposób się od wzrostu w Białorusi i Ukrainie nie różnił.

Ale fajnie że dajesz kolejne argumenty
Tokko - @thorgoth: Ty ślepy jesteś czy ci sie kraje na wykresie p------y? Nic z tego ...

źródło: IMG_1787

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 14
@Tokko: no jeśli nie widzisz różnicy w PKB per capita za rok 2004 wstrętnych kapitaluchów (Estonia, Polska, Czechy, Słowenia) oraz prospołecznych socjalistów (Białoruś, Ukraina, Mołdawia) to ja nie mam pytań
  • Odpowiedz
@thorgoth: Ty serio masz nierówno pod sufitem. Masz wykres nad tobą ośle z którego jasno wynika że żadnych różnic we wzroście pkb nie było i twierdzisz że jest inaczej.

Nie dziwi mnie że Balcerowicz to dla ciebie autorytet. Oboje widzicie białe i mówicie czarne
  • Odpowiedz
  • 3
@KolegaPatryk: polscy nauczyciele, szczególnie te grzyby z ZNP to w sporej mierze betonowe komuchy. To jest prawdziwa tragedia że wiele polskich dzieci w szkole doświadczyło psychiatryka w stylu historyca czerwona a katecheta z drugiego bieguna turbo-katol
  • Odpowiedz
  • 1
Rzeczywistość: inflacja nie rosła tylko leciala na pysk.

(...)

Człowieku rzeczywistość cię zaorała.

@Tokko: dobra, byłem bardzo cierpliwy ale sio.
Pod wpisami Zandberga twoje "twarde dane" z pewnością zyskają więcej uznania ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 17
polska nie jest krajem pierwszego świata

@najmlodszy-sheldon: na świecie żyje ponad 8 miliardów ludzi i jest blisko 200 państw.
Jeżeli kraj z górnego decyla najbogatszych i top3% najbezpieczniejszych nie jest pierwszym światem to nie wiem co nim jest.
  • Odpowiedz
autorem planu był Balcerowicz.

@thorgoth: Bzdura, Jaruzelski w 1985 roku specjalnie poleciał do Nowego Jorku spotkać się z Davidem Rockefeller i jego fachowcami w sprawie ratowania Polski. Oni stworzyli ten plan a Balcerowicz był nic nie mającą do powiedzenia pacynką.

Poziom wiedzy na wykop.pl jest przerażająco niski i zakłamany i wy chcecie taką wiedzę przekazywać innym? xD
  • Odpowiedz
@thorgoth: hatfu na śmiecia, rozwój polski zawdzięczamy nie jemu a działaniom wbrew niemu, przypisywanie mu osiągnięć, które realnie należą do naprawiającego po nim błędy Kołodko albo rządowi które nas wprowadził do Unii to brednie, fakty są takie że za każdym razem jak był u władzy lub w jej pobliżu to w Polsce było gorzej.
ShadyTalezz - @thorgoth: hatfu na śmiecia, rozwój polski zawdzięczamy nie jemu a dzia...

źródło: 1000007090

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 7
Jaruzelski w 1985 roku specjalnie poleciał do Nowego Jorku spotkać się z Davidem Rockefeller

@4x80: o, dzień dobry panie konfiarz ¯\(ツ)/¯

Zawsze gdy jakąś postać ramie w ramie atakują konfiarze i komuniści, można mieć żelazną rękojmie że to zacna persona
  • Odpowiedz