Wpis z mikrobloga

W innym wątku ( tutaj zapytałem o to co byście zmielili w Polsce jak byście mogli zmienić tylko jedną rzecz, która wg. Was byłaby game changerem i polepszyłaby sytuację w PL.

Postanowiłem zmienić to w mini konkurs.
Zabawa w polityka

Zasady:
1. Aby konkurs się uruchomił musi być co najmniej 10 różnych propozycji od 10 różnych osób
2. Propozycje będę zbierał codziennie (Będę się przypominał) do końca poniedziałku 23.12.2024
3. W wigilię zrobię z rana ankietę (pewnie przez google docs) i od wigilii do poranka 26.12.2024 (jak wstanę) wyłączę możliwość głosowania i przedstawię wyniki i wygranego
4. Zasady mogę trochę zmienić (zapewne coś dodać) jak by się okazało, że czegoś nie przewidziałem, słabo doprecyzowałem
5. Przyjmuję propozycje tylko i wyłącznie sensowne i możliwe do realizacji. Propozycje typu "zlikwiduję ZUS", "uproszczę podatki" nie spełnia tych kryteriów. Jednak "Zlikwiduję ZUS i zamiast tego wprowadzę podatek tej samej wysokości" już brzmi sensowniej.
6. Jeżeli ktoś da bardzo bardzo podobną odpowiedź jako drugi, to już jego propozycja nie będzie brana pod uwagę.
7. Nie można w jednym pomyśle zgłaszać kilku pomysłów, można za to zgłosić je jako różne pomysły.

Nagrody:
będą dwie nagrody, raczej symboliczne. będzie to 2x karta podarunkowa do Empiku, za 100 zł.
Pierwsza dla wygranego druga dla jednego z plusujących i głosujących.

Zasady dla pulsujących i głosujących
1. codziennie będę się przypominał o konkursie, czyli wychodzi mi 6 razy jak tak na szybko liczę.
2. przy kolejnym przypomnieniu, biorę listę plusujących z poprzedniego dnia i jakoś (tu się dowiem), losuję jedną osobę. (Na razie wychodzi mi, że użyję https://mirko.pro/mirko-loteria )
3. po tych 6 "razach", będę miał 6 osób.
4. następnie biorę listę osób głosujących w ankiecie (przy głosowaniu trzeba napisać swój nick i zaplusować wpis z ankietą) i także losuję jedną osobę.
5. Czyli mamy 7 osób, ułożę te nicki alfabetycznie, pomnożę liczbę głosów z ankiety przez sumę długości nicków 7 kandydatów i wyciągnę modulo 7 (indeksujemy od 0 ;) ) i mamy wygranego.

jeżeli zechcą się bawić którzy już wpisali swoje propozycje to już mamy parę propozycji (możecie też je doprecyzować jak chcecie)

@Afrobiker @GF_D9 @Ataxia @assninja @Leniek @PfefferWerfer @Agrestowa_owca

#polityka #ekonomia #polska #pytanie #gospodarka #konkurs
@Anihilacja_entropii +1
Jak byście mieli wpływ na politykę, ekonomię itd. i powiedzmy dostali się do władzy i mogli zmienić jedną rzecz, taką a la game changer wg. Was.

To co byście zmienili, wprowadzili itd. i dlaczego akurat to?
Ale sensowną i możliwą, największy konkret jaki się da.

#polityka
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Anihilacja_entropii zmiany w NFZ - przede wszystkim zatrudnienie zewnętrznej firmy consultingowej która miałaby zmodernizowac i usprawnić cały system. Tak żeby wszystko chodziło jak w zegarku (Systemy informatyczne z danymi dla danego pacjenta uniwersalne dla wszystkich szpitali i placówkę NFZ, Systemy zapisywania online i przez SMS, kary za nie pojawianie się i nie odwoływanie, kontrola co lekarze na NFZ robią z sprzętem I czasem w szpitalu, mniej papieru i biurokracji - AI
  • Odpowiedz
@Anihilacja_entropii: Jak wcześniej pisałem: Likwidacja podatku dochodowego i zastąpienie go zestawem progresywnych podatków od kapitału, z uwzględnieniem kwot wolnych, tak aby sumarycznie nie zmienić wpływów do budżetu
  • Odpowiedz