Coraz bardziej skłaniam się nad przejściem z Synology na Qnap, ze względu na to, że ten pierwszy leci sobie w kulki z aplikacjami na TV. Ale moje pytanie jest takie. Mam 8tb danych + dodatkowy zewnętrzny podpięty pod usb (ntfs). Czy da się po prostu przełożyć dyski pod nowy NAS bez formatowania? System to Btrfs bez kompresji i szyfrowania. Nie mam ich gdzie zgrać i tu jest pies pogrzebany. #nas #synology #qnap
@kornolio: Synology jest świetne. Tylko Ty po prostu nie wiesz jak tego używać. Zainstaluj dockera i dostajesz katalog oprogramowania który z nawiązką przekracza Twoje potrzeby. PS. Pół internetu działa na zestawie aplikacji *arr. https://mariushosting.com/docker/
@ShortyLookMean: Idąc tym trybem myślenia to najlepiej NUCa kupić albo składaka zrobić. Żaden NAS nie będzie miał nawet podejścia w kwestii wydajność/cena.
Synology po prostu działa i do tego jest proste. Mam go i sobie cenię. O Qnapie to mogę jedynie powiedzieć że widzę mnóstwo złej prasy na temat błędów, dziur bezpieczenstwa itd (m.in. na Reddicie).
@kornolio: o jakie aplikacje na tv ci chodzi? jeśli ci nie odpowiadają to może są alternatywy które możesz zainstalować pod dockerem, raczej wątpię czy da się po prostu dyski przełożyć:D
@quintus: ja mam i Synology, i QNAPa i oba działają. QNAP w cenie Synology miał dużo wydajniejszy procesor x64 i poza Dockerem można stawiać bezpośrednio VM. Czy przez to jest lepszy? Nie mam pojęcia. Tak samo jak nie mam pojęcia o aktualnych cenach. Ale polecanie Synology po to, żeby tam stawiać konkenery to bez sensu, bo te można stawiać wszędzie.
@ShortyLookMean: Jakbyś przeczytał pierwszy post ze zrozumieniem to byś zauważył on ma już Synology tylko nie umie ogarnąć aplikacji TV. Stąd polecenie dockera.
Jaki sens zmiany Synology na Qnapa to ja nie wiem. Synology (przynajmniej model który ja mam) świetnie obsługuje VM.
@quintus: tak, zgadza się. Nie ogarniam Dockera. Nawet się nim nie interesowałem. NAS mam typowo pod multimedia i miałem natywne aplikacje pod Android TV. Teraz, jak wyszła nowa aktualizacja DSM to zabierają mi Video Station (a wcześniej Photo Station). Owszem, mam współdzielone katalogi z uprawnieniami na dokumenty, ale to marginalna sprawa, bo wszędzie to można zrobić.
Zanim napisałem tutaj, to przeglądałem forum Synology i nawet się tam nie zająknęli nt.
@kornolio: do filmów używam jellyfin, do zdjęć immich, do backupu syncthing, ogólnie właściwie nie zastanawiałem się nad używaniem narzędzi od synology, bo najpierw pojawiła się potrzeba, potem wybór narzędzi a na końcu wybór platformy, od początku miał być docker, ale z tym to już wcześniej pracowałem:)
@kornolio: To szukaj DLNA. To ja Ci powiem że natywne aplikacje Synology zawsze były do tyłu z wersjami. Docker to jest raj wymarzony dla Ciebie. Tylko się go naucz bo warto.
@maniel Zainstalowałem jellyfin i pierwsze wrażenie ok, natomiast mam pytanie odnoście immich. Może znasz odpowiedź. Z tego co rozumiem z instrukcji to katalog library jest dla zdjęć przesyłanych np z telefonu. Ale jak dodać swoje podkatalogi ze zdjęciami, które już istnieją? Wiem, że mógłbym pod jedną nazwą i zamiast library wskazać mój, ale jednak wolałbym je rozdzielić - Foty archiwalne i nowe z telefonu.
@kornolio: ja wrzucam zdjęcia przez syncthing, dzięki temu wiem gdzie są w oryginale i mam nad tym kontrolę, potem ten katalog podrzucam immichowu jako bibliotekę zewnętrzną, apki na smartfona prawie nie używam, chyba, ze chodzi co o rozdzielenie logiczne, w sumie wtedy możesz jakoś wrzucić to do innego albumu albo coś
Coraz bardziej skłaniam się nad przejściem z Synology na Qnap, ze względu na to, że ten pierwszy leci sobie w kulki z aplikacjami na TV.
Ale moje pytanie jest takie. Mam 8tb danych + dodatkowy zewnętrzny podpięty pod usb (ntfs).
Czy da się po prostu przełożyć dyski pod nowy NAS bez formatowania? System to Btrfs bez kompresji i szyfrowania. Nie mam ich gdzie zgrać i tu jest pies pogrzebany.
#nas #synology #qnap
Synology po prostu działa i do tego jest proste. Mam go i sobie cenię. O Qnapie to mogę jedynie powiedzieć że widzę mnóstwo złej prasy na temat błędów, dziur bezpieczenstwa itd (m.in. na Reddicie).
Jaki sens zmiany Synology na Qnapa to ja nie wiem. Synology (przynajmniej model który ja mam) świetnie obsługuje VM.
Zanim napisałem tutaj, to przeglądałem forum Synology i nawet się tam nie zająknęli nt.
Z tego co rozumiem z instrukcji to katalog library jest dla zdjęć przesyłanych np z telefonu. Ale jak dodać swoje podkatalogi ze zdjęciami, które już istnieją? Wiem, że mógłbym pod jedną nazwą i zamiast library wskazać mój, ale jednak wolałbym je rozdzielić - Foty archiwalne i nowe z telefonu.
@quintus DLNA na dysku to mam