Wpis z mikrobloga

Zachciało mi się zamówić (nie pierwszy raz) masło klarowane z Allegro, przesyłka do paczkomatu. Pierwszy raz natomiast spotkałem się z takim potraktowaniem paczki i jego konsekwencjami. Paczka przyszła rozerwana, a zawartość była dosłownie zmiażdżona.
Zgłosiłem reklamację do inpostu, która została właśnie odrzucona, z powodu szklanego opakowania. Okazuje się, że inpost zabrania przesyłania szklanych przedmiotów do paczkomatów. Informacja jest ukryta w "Zasady przygotowania
i pakowania przesyłek InPost". Nie wolno przesyłać szklanych przedmiotów i ceramicznych. No chyba że są to kosmetyki to wtedy inpost sobie jakoś radzi. Na resztę może słoń nadepnąć i co nam zrobisz. Oczywiście na nieszklane opakowanie by nie nadepnął.
Moje wnioski z tej sprawy:
1) Jeśli będzie cokolwiek szklanego to inpost odrzuci reklamację. Słoik z masłem był wart 76 zł ale strach przesyłać cokolwiek wartościowego, skoro nawet takie duperele odrzucają. Ubezpieczenie przesyłek nie istnieje.
2) Uszkodzenie nie było z powodu szkła, tylko z powodu tragicznego traktowania przesyłki, obojętnie co by tam było w paczce byłoby tak samo zniszczone.
3) Nadawca nakleił na paczce naklejki "Nie rzucać..." ale to nic nic znaczy. Inpost nie ma żadnej opcji lepszego traktowania paczki nawet za dopłatą.
4) Odpowiedź inpost przesyła PDFem w formie obrazka bez tekstu i odsyła cię do "Zasady przygotowania
i pakowania przesyłek InPost". Nie ma linka, nie ma tekstu do skopiowania, masz se przepisać ten tekst ręcznie żeby to znaleźć.
5) Nie bez powodu na Allegro jest dostępnych w tej chwili masa konkurencyjnych opcji przesyłania i to w wielu przypadkach lepszych. Warto korzystać.

#inpost #reklamacja #paczkomaty
xistobal - Zachciało mi się zamówić (nie pierwszy raz) masło klarowane z Allegro, prz...

źródło: 66c8feeb-2cd6-4e7a-8b2d-0ed03f5bf049

Pobierz
  • 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xistobal: Słoik ewidentnie źle zapakowany. Nie raz zamawiałem szklane butelki czy słoiki. Dobrze zapakowane szkło jest wtedy, kiedy ma: albo kilka warstw folii bąbelkowej lub poduszek z powietrzem dookoła i do tego ciasny karton. Dlaczego reklamację do Inpostu? Ja bym reklamował przez Allegro. Zwłaszcza jeśli paczka z zewnątrz wyglądała na nienaruszoną.
  • Odpowiedz
@xistobal: zgłaszałeś to do nadawcy paczki? Mi też kiedyś rozwalili szklany pojemnik ale w inpoście nic nie reklamowałem tylko zadzwoniłem do nadawcy i wysłał jeszcze raz na swój koszt, tylko lepiej zabezpieczył.
  • Odpowiedz
@xistobal: nie wiem co tak sie pienisz na inpsot kiedy wyraźnie d--y dał pakowacz sprzedawcy. Szkło bez folii bąbelkowej musiało pęknąć, żadna filozofia lol
  • Odpowiedz
2) Uszkodzenie nie było z powodu szkła, tylko z powodu tragicznego traktowania przesyłki, obojętnie co by tam było w paczce byłoby tak samo zniszczone.

@xistobal: Bredzisz, w plastiku nic by się nie stało. Spróbuj zgnieść plastikową butelkę z wodą tak aby ją rozerwało.
  • Odpowiedz
  • 124
@pawelpan @Impuls94 @Miszcz_Joda Zgłosiłem i sprzedawca wyśle mi za darmo ponownie już innym operatorem. To tylko informacja dla nieświadomych jak inpost działa. Żadna folia bąbelkowa ani nic podobnego by nie pomogło. Słoik nie jest pęknięty - jest ZMIAŻDŻONY na płasko. Trzeba by zapakować chyba w drewnianą skrzynkę żeby to miało szanse przeżyć traktowanie paczek przez inpost.
  • Odpowiedz
  • 2
@Zoltrix__: Nie śmierdzi nawet jak stoi poza lodówką przez kilka miesięcy po otwarciu. Tanie tzw masła klarowane są oszukane, bo są tanio robione przez odwirowanie a nie podgrzewania i odfiltrowanie.
Wcale nie wychodzi dużo drożej, za 750ml 76 zł w tym przypadku.
  • Odpowiedz
@xistobal: jak wróciłem z zagranicy to chciałem jakąś prostą robotę na zaraz i byłem w inpost na rozmowie. Małe paczki pracownicy na oczach kierownika podwalali sobie rzucając albo sunąć je po ziemi przez całą hale XD

wcale by mnie nie zdziwiło jakby twoja paczka była najzwyczajniej rzucona, a że ważyła niemało to wyszedł placek jak na zdjęciu. Patologia jednym słowem, ale u mnie jeszcze gorsze jest DPD bo te chujki
  • Odpowiedz
@Ulic_Qel_Droma: zawodowo pakowałem szklane świeczki, owinięte odpowiednio folią bardzo rzadko wracały pęknięte, ten brązowy papier z fotki opa to tylko wypełniacz, nie daje nawet +1 do osłony towaru
  • Odpowiedz
@xistobal: Wykop uczy sie jak dziala sortownia, 2024 koloryzowane. Miras, paczki trafiaja na sortownie i na tasmie sobie leca, moze byc tak, ze jedna paczka 'przeturla' sie po drugiej na tasmie i jezeli przed twoja paczka z maslem byla paczka z 6 akumulatorami 65Ah to dzieje sie to co na zalaczonym obrazku. Uwierz mi, nikt specjalnie nie skacze po paczkach, bo nie ma na to czasu. Nikt tez nie chce
  • Odpowiedz
  • 4
@BassGru: Nie rozumiem dla czego to ja mam ponosić odpowiedzialność za ich chu.... pracę. W każdym razie teraz jest masa innych paczkomatów do wyboru skoro nie chce im się przyzwoicie pracować ani nawet oddać 76 zł jak coś spieprzą. A tak ogólnie to mi pasuje do charakteru Brzóski, więc nie jestem jakoś specjalnie zdziwiony. Tak jak pisałem, to informacja i ostrzeżenia dla innych.
  • Odpowiedz
  • 4
@xistobal

5) Nie bez powodu na Allegro jest dostępnych w tej chwili masa konkurencyjnych opcji przesyłania i to w wielu przypadkach lepszych. Warto korzystać.

W tej konkurencji też jest zazwyczaj wysyłanie przedmiotów szklanych na własną odpowiedzialność, a spożywka w ogóle jest zakazana. Druga sprawa, że na sortowniach często jest taki sam p--------k jak w InPost, dodajmy do tego, że mamy przedświąteczny szał zakupów to w ogóle jest Meksyk. No i wyżej
  • Odpowiedz
Nadawca nakleił na paczce naklejki "Nie rzucać..."

@xistobal: Co prawda tak jak mówisz Inpost nie ma chyba opcji dopłaty, ale za to taka naklejka dla kuriera to jasny znak.
"Rzucać przesyłką"
  • Odpowiedz
@xistobal: Uważaj, bo się popłaczesz zaraz. Na tyle tysięcy paczek dziennie, nie ma możliwości, by nie było uszkodzeń. Ty jednak zamiast napisać tylko do sprzedawcy, który od razu by wysłał nowy towar, to robisz dramę i debila z siebie na Wykop.
  • Odpowiedz