Wpis z mikrobloga

Jaki ten kraj #niemcy jest zacofany. Klopoty z internetem, klopoty z pociagami, klopoty z komunikacja miedzyludzka (slysza obcy akcent to sie odwracaja xD). Okres wypowiedzenia 3 mies, a nie jak w Polsce miesiac. Pensje stoja, czynsze rosna, Teraz zarob 2k netto, 1000 warm na samo mieszkanie w dobrej lokalizacji i wieksze niz 40mkw.
Zaraz sie zleca straznicy, hurr durr, nie podoba Ci sie to wracaj. Ok. Z niemieckim, pracy w Polsce w brud. 150€ za wlasne mieszkanie, czesto zdalna, wiec bycie na lasce i nielasce (niemieckich) kolei odpada xD

#emigracja #zagranico
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fishery: xD To powiedz to Niemszakom, ktorzy w IT maja po 3200€ brutto, podczas gdy to pensja Polaka na supporcie lvl2 xD Przy mniejszych podatkach i wydatkach (Polak nie musi bulic tyle kasy na mieszkanie). xD
Beka, to z nieudacznikow ktorzy nie potrafili sobie poradzic we wlasnym kraju i jeszcze uprawiaja gate keeping xD

O nieistniejacej komunikacji publicznej nie musze juz wspominac. Polski pociag jak sie spozni 10 min to
  • Odpowiedz
@jakismadrynickpolacinsku: Trochę w tym co piszesz jest prawdy, trochę przekolorowania, ale najbardziej mnie zastanawia skąd wziąłeś to, że ludzie się odwracają gdy słyszą obcy akcent? XD

Nie wiem mordo, może nie wziąłeś pod uwagę tego, że jesteś jakiś z-----y, brzydki albo zwyczajnie w-------z? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Beka, to z nieudacznikow ktorzy nie potrafili sobie poradzic we wlasnym kraju i jeszcze uprawiaja gate keeping xD

@jakismadrynickpolacinsku: Jesteś bardzo nielogicznym człowiekiem. Najpierw piszesz ze w niemczech ciężko, w Polsce cudownie a mi zarzucasz że nie poradziłem sobie w pl to wyjechałem do DE. Fuck logic.
Myślę że pora skończyć tą dyskusję. Życzę Ci powodzenia w wspaniałej Polsce, milionowych zarobków i cudownej polskiej komunikacji publicznej.
  • Odpowiedz
@jakismadrynickpolacinsku:

Okres wypowiedzenia 3 mies, a nie jak w Polsce miesiac

W Polsce po 3 latach stażu masz okres wypowiedzenia wnoszący 3 miesiące, w Niemczech po 5latach masz 2 miesiące. Więc nie wiem skąd wziąłeś swoje dane ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
@fishery: Nope. Nie pisze, ze w Polsce cudownie. To jest wlasnie to, gdzie ludzie potrafia dywersyfikowac opinie poprzez doswiadczenia. Twierdze, ze w Polsce osobie z niemieckim bedzie lepiej niz w Niemczech. Plus, w Schwabii maja te z-----e wymagania typu AUSBILDUNG ODER MEHRJEHRIGE berufserfahrung.
W Polsce wchodzisz na miekko z samymi jezykami.
@erni13 Moze zalezy od okregu, gdzie wiecej imigrantow. Tutaj w NRW (miasto 200k= nie chca gadac jak slysza
  • Odpowiedz
@jakismadrynickpolacinsku: NRW czy Ruhrgebiet? Bo w tym drugim ludzie to zwyczajne zjeby, nawet nie wiem dlaczego. W pracy jeżdżę po wioskach w NRW i RPL i ludzie tam są wyjątkowo mili. Ruhrgebiet to zawsze stress ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Swoją drogą to gdzie masz takie dobre oferty pracy dla osób które znają niemiecki w Polsce? Bo patrzyłem w okolicach Trójmiasta to max co znalazłem to 6k
  • Odpowiedz
@erni13: Jeszcze nigdy nie widzialem zeby ktos dal sensowne ogloszenie.
Bo gosc pisze cos o ausbildungach i 2k eur, a jedyne oferty ktore znalazlem i moga to przebic wymagaja wyzszego wyksztalcenia i pracy w korpo. Wiec czemu nie porownac tego z praca specjalisty np w siemensie? Oni chyba 2k nie dostaja ^_^

@jakismadrynickpolacinsku:

1000 warm na samo mieszkanie w dobrej lokalizacji
  • Odpowiedz