Aktywne Wpisy

Megasuper +167
No jak tam ocieplenie klimatu? Już się spaliliście? Gdyby to był najcieplejszy maj to pewnie byście trąbili wszędzie że to już apokalipsa. A jak jest najzimniejszy to wszyscy milczą bo nie pasuje do narracji oszołomów #klimat #ekologia #ocieplenie

źródło: temp_file5636405472127892459
Pobierz
Adolf_hit_her +106
#rozowepaski #niebieskiepaski w pytanie na śniadanie panie mówią, że w straży granicznej są traktowane tak samo jak mężczyźni.
Zapomniały chyba jak miały testy sprawnościowe to na ocenę 3 trzeba
1) Uginanie i prostowanie ramion w podporze leżąc przodem
mężczyźni: 25 kobiety: 14
2) Bieg koperta
Zapomniały chyba jak miały testy sprawnościowe to na ocenę 3 trzeba
1) Uginanie i prostowanie ramion w podporze leżąc przodem
mężczyźni: 25 kobiety: 14
2) Bieg koperta

źródło: Screenshot-2025-05-16-10-31-39-22-e4424258c8b8649f6e67d283a50a2cbc
Pobierz
Wczoraj wrzuciłem wpis z dwoma symulacjami z tego ulepszonego programu, ale zaraz go usunąłem - zorientowałem się, że popełniłem w nim dość duży błąd twierdząc, że część zasymulowanego obrazu powinna być pojaśniona ze względu na zniekształcenie obrazu nieba. Po dalszym namyśle i odrobinie researchu zorientowałem się, że jednak żadne pojaśnienie nie powinno mieć miejsca.
To dzisiaj wrzucę coś innego. Użyłem tego programu, żeby wygenerować 360 symulacji: 360 widoków, jakich doświadczyłby obserwator orbitujący wokół wirującej czarnej dziury - a potem złożyłem je w animację.
Parametry symulacji to a/M = 0.95 (miara tego, jak szybko czarna dziura wiruje), orbita obserwatora w odległości 30 GM/c², nachylona pod kątem 50° do płaszczyzny galaktyki, z prędkością 0.8 c (tu uwaga: prędkość jest wklepana na twardo i nie ma nic wspólnego z prędkością orbitalną na takiej orbicie, więc obserwator musiałby używać silników, żeby utrzymać taką trajektorię).
Pole widzenia to 90°. Obserwator patrzy w kierunku ruchu, 90° od kierunku do czarnej dziury. Może się wydawać dziwne, że wobec tego czarną dziurę w ogóle widać w symulacji - skoro mieści się w polu widzenia 90°, znaczy że widać ją pod kątem mniejszym niż 45° od kierunku ruchu. I tak jest: mimo, że czarna dziura znajduje się 90° od kierunku ruchu, to widać ją pod kątem mniejszym niż 45° ze względu na relatywistyczną aberrację: ruch obserwatora powoduje, że widzi on światło docierające do niego od boku jako przylatujące pod kątem z przodu.
Rozdzielczość niestety ziemniaczana, bo już w takiej rozdzielczości generowanie pojedynczej klatki trwa około minutę... kiedyś może zrobię w lepszej rozdzielczości.
#ciekawostki #fizyka #astronomia #gruparatowaniapoziomu #czarnedziury #fizyk20content
Zamiast idealnie czystego czarnego okręgu to chyba powinno tam być sporo zniekształceń od gwiazd, głównie na równiku?
https://www.science.org/content/article/here-s-what-scientists-think-black-hole-looks
Dysk akrecyjny pewnie spróbuję dodać, bo może ciekawie wyjść, ale to raczej
@important_sample: Faktycznie się przydaje ( ͡° ͜ʖ ͡°) Chociaż tak po prawdzie można by kogoś poprosić o wyprowadzenie odpowiednich równań a potem tylko zaimplementować te równania w kodzie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
źródło: kerr-0.999
Pobierz