Wpis z mikrobloga

Jakby ktoś chciał kupić #motocykle #kove to informuję, że kupowanie tego w Polsce to idiotyzm, bo w całej UE ceny są dużo niższe. Cena regularna Kove 450 rally to 42900pln vs 8990€(38.3k), na wyprzedaży rocznika 38900 vs 8500€(36.2k). W 800x rally 44900pln vs 9990€(42.5k). Aktualnie nowy model 800x rally jest droższy w całej UE o 200 euro, a w Polsce różnica w cenie to 2k pln.
Jedyny sposób na sprowadzenie cen na ziemię to niewspieranie naszych importerów. Motocykl można kupić w cenie netto np w Niemczech czy na Litwie jak ja to zrobiłem i zapłacić vat podczas rejestracji w Polsce. Jakby ktoś miał jakieś pytania to chętnie pomogę zagłodzić naszych importerów.

Tag Kove jest pusty, więc może ktoś będzie tutaj szukał informacji o marce. Jeśli tak to mam nadzieję, że dzięki mnie polscy importerzy sprzedadzą chociaż 1 sztukę mniej w naszym kraju.

Cennik UE: https://www.kovemoto.lt/

#januszebiznesu #motoryzacja
dudusbug - Jakby ktoś chciał kupić #motocykle #kove to informuję, że kupowanie tego w...

źródło: kove

Pobierz
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 2
@iforgotmypass_: Też działa. Pamiętaj tylko, żeby kupić ubezpieczenie w tym samym dniu co idziesz rejstrować motocykl do urzędu, bo za brak OC są kary. Poza tym nie ma żadnych problemów i wszystko idzie załatwić w 1 dzień. Polscy importerzy chyba zapomnieli, że w UE rynek jest otwarty. W Krakowie w salonie Kove gość mi się tłumaczył tym, że w Polsce vat jest wyższy xD Vat na litwie to 21%, a
  • Odpowiedz
  • 0
@amath: a jaki masz vat w polsce? Jak kupujesz w jakimś kraju na export to płacisz za motocykl cenę netto bez ich vatu i sobie podczas rejestracji doliczasz nasz vat, który wynosi zawsze 23%. Pamiętaj tylko, że jak prosisz o fakturę z salonu to chcesz fakturę eksportową, czyli bez wliczonego vatu.
  • Odpowiedz
  • 1
@amath: Tak, ceny podane to ceny z vatem. Co tutaj pokazywać? Jak chcesz obliczyć sobie jaką będziesz miał cenę końcową w Polsce to sprawdzasz jaki jest vat w kraju, z którego chcesz kupić. Np na Litwie masz 21%, więc cenę brutto z salonu dzielisz na 1.21, później mnożysz razy 1.23, bo taki jest vat u nas i masz cenę końcową.
  • Odpowiedz
@iforgotmypass_: Oczywiście że nie działa, bo gwarancje będziesz musiał ogarniać w kraju w którym zakupiłeś. Chyba że mieszkasz obok granicy to co innego. Inaczej albo musisz zrezygnować z gwarancji albo dymać za każdym razem na przegląd za granicę.
  • Odpowiedz
  • 24
@proweniencja @iforgotmypass_ : Dobra, aż dzwoniłem do importera od którego kupiłem swój motocykl jak to wygląda z gwarancją, bo oni mieli też inne marki niż tylko Kove i on mi powiedział jak to wygląda u Yamahy czy Ducati które też się sprzedaje na wyprzedaży rocznika po Polski.
Każdy pojazd kupiony w UE sprzedawany na eksport ma dołączone świadectwo homologacji. Jak masz pojazd kupiony na terenie UE to na podstawie świadectwa
  • Odpowiedz
  • 3
@WyjmijKija: Nie mam pojęcia, ale podejrzewam, że na Litwie to jest ułamek tego co się sprzedaje w Polsce, a we Włoszech sprzedaje się tego kilka razy więcej niż w Polsce. Mimo to zarówno na Litwie jak i we Włoszech jest oficjalna cena UE, a w Polsce nie.
  • Odpowiedz
@dudusbug: swego czasu przerabiałem to z 800de, który w Czechach po przeliczeniu na nasz VAT był tańszy o ok. 6k. Generalnie i tak nie kupiłem, ale gdybym chciał tego stroma, to bym kupił w Czechach. Pamiętam że jak posprawdzalem ceny, to wszędzie naokoło był tańszy, chyba tylko poza Węgrami.
  • Odpowiedz