Wpis z mikrobloga

Może mi ktoś wyjaśnić. W Polsce jako jednym z niewielu krajów firmy nie wprowadzają ubezpieczenia od zachorowania bo ludzie traktują to jak urlop albo nie chce mi się albo zrobię na złość pracodawcy. Przecież to są pieniądze z naszych składek na tych co są chorzy. Mirek @MistrzKowalski wrzucił przed chwilą post, w którym kolega się chwali, że wziął 3tyg l4 żeby zrobić na złość pracodawcy i ma 2k plusów. Czy naprawdę takie jest rozumienie ZUS i przedsiębiorców?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matju: ale co Ty do mnie piszesz? Nicki Ci się pomyliły? Przecież ja tylko napisałem, że 1 miesiąc pracodawca płąci i innego komentarza nie pisałem ;>
  • Odpowiedz
@matju: No ale skoro pytasz o moje zdanie to jeśli pracodawca złośliwie traktuje kogoś jak niewolnika, a nie musi i nie masz możliwośći tego nigdzie zgłosić bo takie mamy prawo to nie widze problemu póki nie płacimy wszyscy.
  • Odpowiedz
  • 0
@fff112: co znaczy jak niewolnika? Że wymaga żeby pracował 😂. Jest quilled mustachioed Mina zglaszac nieprzestrzeganie pp. To co napisałeś jest równoznaczne jakbyś przyznał że jak ktoś Cie nie lubi to może Cię pobić bo nie ma gdzie zgłosić że np jesteś kretynem.
  • Odpowiedz
@matju: widać, że życia nie znasz...jak zaczniesz pracować to zobaczysz jak Cię firma na każdym kroku będzie chciała oskubać, a jak się znajdzie nadgorliwy gwiazdor to się uweźmie i będzie nadużywał swojej władzy. Ile to ludzi zostaje na bezpłatne ndgodziny, ile musi odbierać telefony i załatwiać sprawy poza godzinami pracy. Chłopie skąd Ty się urwałeś? Widać, że jescze niewinny jesteś.
  • Odpowiedz
  • 0
na każdym kroku będzie chciała oskubać, a jak się znajdzie nadgorliwy gwiazdor to się uweźmie i będzie nadużywał swojej władzy. Ile to ludzi zostaje na bezpłatne ndgodziny, ile musi odbierać telefony i załatwiać sprawy poza godzinami pracy. Chłopie skąd Ty się

@fff112: Po wypowiedzi wnioskuję, że jestem pewnie ze 2x starszy niż Ty. Pracowałem w wielu miejscach na całym świecie i w Polsce i można powiedzieć, że zamknąłem już ścieżkę
  • Odpowiedz
@matju: Przedsiembiorcy zwykle są bez serca i traktują ludzi jak maszyny do zarabiania bez żadnego zrozumienia, nie chcą iść na ręke mimo iż wymagają często więcej niż pracownik musi robić. Są luki w prawie, część rzeczy można obejść żeby tylko firma nie miała gorzej. Nie ma się co dziwić, że jak się kogoś nie traktuje fair to ktoś się odpłaca tym samym. Jak Cię ktoś w CH zrobi to zrozumiesz..widać
  • Odpowiedz
  • 0
wnik musi robić. Są luki w prawie, część rzeczy można obejść żeby tylko firma nie miała gorzej. Nie ma się co dziwić, że jak się kogoś nie traktuje fair to ktoś się odpłaca tym samym. Jak Cię ktoś w CH zrobi to zrozumiesz. Widać mało pracowałeś w życiu. Większość ludzi nie zgłosi nadużycia bo się po prostu boi i

@fff112: Myślę kolego j/w że więcej pracowałem więcej lat niż Ty
  • Odpowiedz
@matju: Ja Ci wytłumaczę to inaczej. To pracownik jest potrzebny bardziej wykonując pracę na ktorej pracodawca może zarobić, a nie odwrotnie..do takich sytuacji dochodzi w 99% przypadków z odwetu za jakieś nie fajne zachowanie. Jakby to co piszesz to była prawda to byś był świadkiem takich sytuacji choć kilka razy w życiu, a fakt iż nie doświadczyłeś takiego czegoś tylko mnie uświęca w przekonaniu, że malutko w życiu widziałeś czy
  • Odpowiedz
  • 0
To pracownik jest potrzebny bardziej wykonując pracę na ktorej pracodawca może zarobić

@fff112: Dopóki będziesz miał takie myślenie koleżko to dużo w życiu nie osiągniesz ;). Ale ładnie Cię wykop pierze. Pracownik jest niezastępowalny tylko w krótkim okresie czasu. Kilka razy jak zwalniałem dyscyplinarnie to ludzie szli prosto na L4. Ci co poszli do sądu przegrywali z kretesem bo jednak jest gdzieś uczciwość i niepracowanie nie powinno być wynagradzane. NIe
  • Odpowiedz