Wpis z mikrobloga

#nieruchomosci

Apropo tego flipa z Wałcza i innych poPGR bloków, ja się zastanawiam jak będzie z utrzymaniem tych budynków. Dzisiaj czynsz za standardowe 60m2 to spokojnie 1200pln.
One już młode nie są, ceny energii rosną, koszt utrzymania będzie tylko w górę,
co jeśli coraz więcej tych mieszkań będzie pustych, albo nieopłaconych <bo dla 1 emeryta to za drogo>
Nikt nie będzie chciał kupować tych mieszkań, bo brzydkie, zaniedbane i drogie w utrzymaniu.
One będą coraz bardziej puste,
czyli będzie tak, że tylko kilka rodzin będzie zmuszonych utrzymywać duży, stary, nieefektywny energetycznie budynek, co jeszcze bardziej podbije koszty per płacący.

Co będzie za 20 lat, czy nasza prowincja podzieli los rosyjskiej gubinki i także będziemy mogli podziwiać sralaktykty na klatkach schodowych?
analboss - #nieruchomosci 

Apropo tego flipa z Wałcza i innych poPGR bloków, ja się ...

źródło: bierzwnica

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@analboss: będziesz miał sprawę dla reportera, bo połowa mieszkań w tych blokach będzie pusta, więc czynsz wzrośnie z 1200 do 2200 i ludzie nie dadzą rady tego płacić
  • Odpowiedz
@analboss: jeżeli chodzi o PGRy to gdy wziąć pod uwagę koszt utrzymania dróg, prądu i całej reszty infrastruktury wokół tych r---------------h się bloków, to z punktu widzenia państwa taniej będzie przesiedlić mieszkańców do najbliższego miasta wojewódzkiego czy powiatowego a bloki zburzyć i zaorać
  • Odpowiedz
@worot będę budować dom na obrzeżach wsi. Gmina już powiedziała że nie pociągnie wodociągów nie mam z tym problemów wykopie studnie. Gaz mi nie potrzebny. Drogę mogę odśnieżyć sam(800metrow). No i teraz moje pytanie czy gmina powinna mi zabraniać budowę? Osobiście uważam że nie. Uwazam że gmina powinna kosztami obarczyć inwestora. Dlatego w tym przypadku co odpisujesz gminna mogłaby dążyć do negocjacji z mieszkańcami i przerzuceniem części kosztów na właścicieli. Kolejny
  • Odpowiedz
@analboss: Poruszyłeś w sumie ciekawy temat, już teraz czynsze (fundusz remontowy) w blokach z wielkiej płyty to już abstrakcyjne ceny. Dodaj do tego że Unia już teraz wymusza na spółdzielniach termomodernizację, które i tak nie będą spełniały norm najprawdopodobniej po 2030r. Te same bloki będą musiały przejść jeszcze raz termo do 2050r. Natomiast budowa nowych bloków po 2030r. ma być jak najbardziej 0 emisyjna czytaj kosztowana. Budynki które dostaną pozwolenie
  • Odpowiedz
@analboss: w okolicach Wwa to tam chociaż nieruchy drogie. Koleżanka w jednej z Sosnowieckich spółdzielni płaci za 74m2, z zaliczka na ogrzewanie i c.w.u miejskie 1800zł.
  • Odpowiedz
  • 1
@daniel9456: @Cudi3
No właśnie, 74m2 i prawie 2000pln za sam czynsz do spółdzielni, ale chociaż utrzymuje wartość w cenie nieruchomości
To wyobraźcie sobie co będzie w takiej Bierzwnicy - wsi z 5 blokami po środku niczego.
Wartość tego za chwilę będzie żadna a utrzymać to trzeba.
  • Odpowiedz