Wpis z mikrobloga

Są po prostu mądrzejsi jak większość i zamiast teraz robić 3 razy Kanary do roku i pić latte z mlekiem sojowym wolą oszczędzać na jesień życia i wtedy odrywać kupony.

@telemach20: Szczególnie facet, co na emeryturze statystycznie ile żyje? 5 lat?
  • Odpowiedz
@telemach20:
Super logika. Gdy jedzenie smakuje najlepiej, gdy kolory widzisz najwyrazniej, gdy bliskosc czuc najbardziej. Siedzisz na dupie i wpierdzielasz zarcie z biedronki i nigdzie sie nie ruszasz za miasto. Co ci ludzie przez zycie doswiadcza? Promocji na karpia? Zwiedza rynek swojego miasta?
Ta logika ma tyle wad, ze tylko glupiec tego nie dostrzega.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: a ja se wolałem kupić RTX'a 4090 za 7.5k z którego korzystam CODZIENNIE, niż jakąś wycieczkę do zapyziałej Bułgarii no i co mi zrobisz? Każdy ma swoje preferencje, ja przykładowo pracuję przy kompie i spędzam czas wolny na kompie. Ja to widzę w zupełnie inną stronę niż Ty. Przykładowo mam znajomego co nie używa i nie ma kompa, za to siedzi całe dnie na telefonie, a posiada iphone'a 8
  • Odpowiedz
@telemach20:

Są po prostu mądrzejsi jak większość i zamiast teraz robić 3 razy Kanary do roku i pić latte z mlekiem sojowym wolą oszczędzać na jesień życia i wtedy odrywać kupony.

To nie jest do końca mądra strategia. Nigdy nie wiesz czy będziesz miał szansę skorzystać z tej jesieni życia. Komu wtedy zostawisz ten majątek który zgromadziłeś?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: niektórym daje radość to że mają dużo pieniędzy na koncie.
Są zabezpieczeni na nieprzewidziane sytuacje np. strata pracy, wojna itp. Mają bufor np. rok spokojnego szukania pracy, 3 lata ustatkowania się za granicą itp.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Dziwi mnie, że wiele osób uważa, że jedyny prawidłowy styl życia to podróże.

Sporo pojeżdziłam po świecie, ale ze względu na pracę lub rodzinę męża. Jednak średnio jarają mnie takie szumne wakacje.
Pieniądze wolimy przeznaczyć na dzieci, na zakup im mieszkań czy też na nasze emerytury. Z mojej perspektywy nie czuję bym coś traciła. Według mnie korzystanie z życia to dbanie o rodzinę, pomoc rodzicom, możliwość wsparcia dzieci w
  • Odpowiedz
@4mmc-enjoyer: o to to. pamietam jak moja byla meczyla ucho, ze 5k na upgrade kompa z ktorego bede korzystal minimum 3 lata praktycznie codziennie, to duzo pieniedzy, jednoczesnie nie majac najmniejszego problemu z wydaniem 6k na 8 dni w jakims wypizdowie swiata.
  • Odpowiedz
@AlienStalker: średnio madrzy. POmijajac aspekty psychologiczne (moze sa domatorami i maja wszystko czego im trzeba) to na emeryture przejda za 30-40 lat. Wystarczy pobieznie znac historie Polski, zeby wiedziec, ze nie ma takiego okresu bez wojny/krachu/hiperinflacji itp. Wiec sa spore szanse, ze tak odlozone pieniadze straca.
(dlatego m. in. w Polsce tak kocha sie inwestowac w ziemie i nieruchomosci - najtrudniej je utracic, choc i to sie zdarzalo)
  • Odpowiedz