Wpis z mikrobloga

Cześć! Pytanko do wszystkich użytkowników kindla. Chcę sobie sprawić takie urządzonko, bo mam dużo książek w wersji elektronicznej do ogarnięcia i mam pytanko. Czy na kindlu (konkretnie chodzi mi o kindle 5 paperwhite) można wyświetlać zeskanowane książki w formacie PDF ? I jak to jest ze zmęczeniem wzroku ? Czy jest ochrona przed niebieskim światłem? Gdy czytam coś na tablecie po 10 minutach czuję jakby mi wypaliło oczy :(

#kindle #ksiazki #czytniki #ebook
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mddzms99: można czytać PDFy tylko zwróć uwagę, że kindle 5 ma trochę za mały ekran na komfortowe czytaniee PDFów. Zależy od czcionki, która w PDFie często jest dość mała no ale nie powiększysz jej w kindlu. Jeżeli przybliżysz to najczęściej zgubisz marginesy po bokach i nie będziesz widział początku i końca linijki.

Mi się źle czytało większość PDFów na kindle paperwhite 4, pomagało trochę odwrócenie kindla horyzontalnie, no ale wtedy
  • Odpowiedz
@Mddzms99: PDFy zawsze będą kijowe na tak małym ekranie, musiałbyś jakiegoś dużego mieć. Co do niebieskiego światła to nie ma tego problemu, bo to epapier, nie wydziela światła sam z siebie, a to podświetlenie jest jakbyś lampką książkę oświetlał.
  • Odpowiedz
@Mddzms99: to nie niebieskie swiatlo jest problemem, tablet swieci ci prosto w twarz, jak monitor/tv/komorka. Kindle swieci swiatlem na ekran nie w kierunku uzytkownika, do tego matowy ekran bez ktory nie odbija swiatla. To jest tak jakbys wzial ksiazke i swiecil bezposrednia na nia lampka biurkowa. Wiec tutaj bym sie nie obawial zmeczenia oczu itd.

Natomiast PDF to jest ogolnie bardzo zly pomysl na czytnikach. Dziala to to, ale malo
  • Odpowiedz
Czy na kindlu (konkretnie chodzi mi o kindle 5 paperwhite) można wyświetlać zeskanowane książki w formacie PDF

@Mddzms99: można, ale z zerową wygodą, bo PDF jest wyświetlany po prostu jako strona. Natomiast bez problemu można PDFy konwertować do formatów typowo czytnikowych, jeśli to ma być do czytania tekstu, to polecam tą drogę, niezależnie od czytnika.

I jak to jest ze zmęczeniem wzroku ? Czy jest ochrona przed niebieskim światłem? Gdy
  • Odpowiedz
  • 0
@PurpleHaze: @teluch @przecietnyczlowiek Ahh, czyli nie wygląda to tak kolorowo :( a właśnie tak się składa, że te pdfy to główna część materiału, który muszę przerobić. O ile jeszcze pobrane ustawy w pdf to mógłbym przerobić na mobi, ale z tymi skanami to gorzej. Bo już widzę, że niektóre strony są dość krzywo zeskanowane. To w takim razie macie coś do polecenia? Może kindel, ale większy ? Rozumiem
  • Odpowiedz
@Mddzms99 na Kindle Paperwhite skany książek w pdf czyta się słabo, spróbuj tablet w stylu Huawei Paper mate 11,5 - matowy ekran i tryb książki - ciepłe i przygaszone podświetlenie.

Aczkolwiek wiadomo że nie jest to taki komfort jak eink.
  • Odpowiedz
Czy na kindlu (konkretnie chodzi mi o kindle 5 paperwhite) można wyświetlać zeskanowane książki w formacie PDF ? I jak to jest ze zmęczeniem wzroku

@Mddzms99: Wydrukuj sobie stronę zeskanowanej książki w formacie A6 i zobacz czy ci pasuje. Ekran w PW5 odpowiada kartce A6.
  • Odpowiedz
Rozumiem że wszystko poniżej 7-8 cali się nie sprawdzi ?

@Mddzms99: w zasadzie to wszystko poniżej 10" będzie kiepskie. Jak opisałem wyżej, możesz sobie to na żywo przetestować dosyć tanio w domu drukując swoje skany przekładając je na wielkość druku na papierze odpowiadajacej mniej więcej ekranu danego czytnika by zobaczyć czy to jest jakkolwiek czytelne. Jak masz PDFy w formacie A4 no to spodziewaj się raczej, że wszystko co będzie
  • Odpowiedz
@Mddzms99: można, ale z zerową wygodą, bo PDF jest wyświetlany po prostu jako strona. Natomiast bez problemu można PDFy konwertować do formatów typowo czytnikowych, j

@Jarek_P: : no z tym "bez problemu" to bym nie przesadzał xD
  • Odpowiedz
@Mddzms99: Zapomnij o absolutnej większości "skanowanych pdf" na małych czytnikach. Pdf z natury (tak został wymyślony) służy do DRUKOWANIA na konkretnym rozmiarze papieru, w większości jest to rozmiar A4 (i mniej-więcej takie zazwyczaj są skany np. podręczników). Jeżeli miałbyś czytnik o rozmiarze takim, że wyświetla 1:1 to, co zeskanowane - czyli np. kwadracik 5x5 cm ma na ekranie czytnika 5x5cm to byłoby spoko. Jednak ekrany Kindle i większości budżetowych czytników
  • Odpowiedz
  • 0
@HultajJeden: @pigmaster @bialy100k @Kryspin013 Dzięki serdeczne! Jak człowiek się nie zna to potem robi wielkie oczy, że możliwości i rodzajów czytników jest tak wiele. Czyli rozumiem najbezpieczniej jest szukać czegoś powyżej 10 cali i kindle raczej odpadają. Czy z kolei te wszystkie onyxy są warte swojej ceny ? Ma ktoś może ? Zdaje sobie sprawę, że zeskanowane pdfy nie będą idealne do czytania na żadnym z dostępnych
  • Odpowiedz
@Mddzms99: jak dużo czytasz wieczorami to polecam podświetlenie z regulacją barwy.
PDFy raczej bym odpuścił. ja sporą biblioteczkę zbudowałem dzięki upolujebooka.pl i nie nadążam czytać tego co kupuje ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz