Wpis z mikrobloga

P-----i mnie z tym Pixelem.

Miał ktoś z Was problem, że otrzymywał niektóre powiadomienia (np. poczta z Gmaila) dopiero po odblokowaniu telefonu?

Wygląda to tak: nie używam telefonu przez jakiś czas (dajmy na to 15 minut), ekran jest zablokowany. Odpalam telefon, przykładam palec, pokazuje się home screen i nagle powiadomienie, że dostałem maila 9 minut temu. Dzieje się tak przy wielu aplikacjach.

System najnowszy, apki zaktualizowane, te adaptacyjne baterie / łączenie do sieci wyłączone, oszczędzanie baterii wyłączone, wszystkie powiadomienia zezwolone, uprawnienia do używania w tle włączone.

Co jeszcze mam zrobić aby to zaczęło działać?

#android #pixel
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@VIX3R: mam podobnie w pixelu 7a. Telefon co jakiś czas się wybudza i aktualizuje sobie powiadomienia. Czasami powiadomienia przychodzą z godzinnym opóźnieniem.
  • Odpowiedz
@VIX3R mam 8a od jakiegoś czasu (aktualnie nie korzystam z niego) i jedynym sposobem na Gmaila była zmiana klienta poczty na Spark - na niej działa od strzała

Twitter raz działa raz nie, być może kwestia lipnej aplikacji, bo różne cuda się tam dzieją (czasami widzę jak ktoś z obserwowanych narzeka na jego działanie)

Natomiast w pozostałych aplikacjach nie dostrzegłem problemów. W każdym razie na Reddicie chyba od dłuższego czasu na
  • Odpowiedz
  • 0
@azunyan: @pepedros a macie Panowie włączoną opcję: Ustawienia -> Powiadomienia -> (w sekcji Ogólne) Ulepszone powiadomienia?

Z tego co przed chwilą wyczytałem, to też jest to jakaś SUPER AI FUNKCJA.
  • Odpowiedz
@VIX3R: Trochę punktów jest do sprawdzenia: https://www.maketecheasier.com/fix-push-notifications-android/
Sprawdzałeś czy nie osiągnąłeś progu ostrzegawczego dla pakietowej transmisji danych?

Od Android 4 lub 4.1 dane w tle aplikacji będą działać do osiągnięcia progu ostrzegawczego. To ustawienie jest ignorowane dla aplikacji w których dopuszczasz całkowicie dane w tle. Ustaw sobie ten limit rozsądnie wysoko względem twojego pakietu/taryfy i ustaw prawidłowo okres rozliczeniowy względem tego jak biegnie po stronie operatora. Domyślny próg 2GiB/mc w
  • Odpowiedz
macie Panowie włączoną opcję: Ustawienia -> Powiadomienia -> (w sekcji Ogólne) Ulepszone powiadomienia?

Z tego co przed chwilą wyczytałem, to też jest to jakaś SUPER AI FUNKCJA.

@VIX3R: Nie mam jak tego sprawdzić i jestem w tyle za takimi zmianami, tylko ciekawie skoro wprowadzają ĄĘ funkcje, to czy w opcjach deweloperskich są dodatkowe ustawienia za nie odpowiadające.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@eXe1987 na ten moment wygląda jakby działało, ale byłem poza domem na transmisji danych (może to też coś zmienia). Zobaczę teraz na wifi
  • Odpowiedz
@VIX3R: wyłączyć wszystkie optymalizatory baterii, dać w ustawieniach poszczególnych aplikacji aby mogly działać w tle bez ograniczeń i wyłączyć doze przez adb tą komendą:
adb shell dumpsys deviceidle disable
  • Odpowiedz
  • 1
@vulcanitu: @eXe1987 wygląda na to, że wyłączenie Doze rozwiązało problem - szkoda tylko, że bez roota jest to opcja tymczasowa - tj. przy restarcie telefonu trzeba będzie zrobić to ponownie - ale lepszy rydz niż nic! Dziękuje Wam za pomoc, wszystkiego dobrego!
  • Odpowiedz