Aktywne Wpisy
Mirki co myślicie o modleniu się?
Ogólnie to jakimś zawziętym katolem nie jestem, nie wiem nawet czy wierzę w jakąś siłę wyższą, raczej nie jest to coś naturalnego dla mnie. Ale ostatnio są takie momenty w życiu w których po prostu dobrze jest usiąść w ciszy a monolog wewnętrzny zamienić na „jednostronny dialog”. Nawet na chwilę się odkleić od rzeczywistości, wmówić sobie, że możesz komuś narzekać na świat, zrzucić z siebie odpowiedzialność
Ogólnie to jakimś zawziętym katolem nie jestem, nie wiem nawet czy wierzę w jakąś siłę wyższą, raczej nie jest to coś naturalnego dla mnie. Ale ostatnio są takie momenty w życiu w których po prostu dobrze jest usiąść w ciszy a monolog wewnętrzny zamienić na „jednostronny dialog”. Nawet na chwilę się odkleić od rzeczywistości, wmówić sobie, że możesz komuś narzekać na świat, zrzucić z siebie odpowiedzialność
źródło: IMG_0514
Pobierz
annlupin +11
wszyscy śpiom to nikt nie zobaczy nom
źródło: annlupin009876
Pobierz

Kilka lat temu przedsiębiorcy, którzy nie byli w stanie otrzymać kredytu z banku (bo nie mieli zdolności), ani wyemitować obligacji (bo nikt by ich nie kupił) na podstawie ustawy o obligacjach, ani wejść na giełdę itp. wymyślili sobie, że będą pożyczać kasę o szarego ludu, a za to będą im wystawiać weksle. Różnie to nazywali: weksel inwestycyjny, porozumienie wekslowe, weksel komercyjny, kwit dochodowy itp.
Jednym z pierwszych był Fundusz Yanok. Potem w podobny sposób działali: Aforti Holding, Assay ASI, BREWE Leasing, CK Investments i Credit Royal. (jeśli ktoś zna inne firmy oferujące coś na kształt weksli inwestycyjnych, to proszę o info w komentarzu).
Jakimś dziwnym trafem wszyscy ci przedsiębiorcy oferowali bardzo dobry procent na tych pożyczkach, nawet ok. 15% rocznie.
Otóż ostatnio opublikowane zostało uzasadnienie sądu SOKiK odrzucenia odwołania wystawcy weksli inwestycyjnych, w którym to sąd właściwie całkowicie podziela punkt widzenia UOKiK i odrzuca wszystkie argumenty wystawcy weksli inwestycyjnych. Oto link:
https://orzeczenia.warszawa.so.gov.pl/content/uokik/154505000005127_XVII_AmA_000076_2021_Uz_2024-06-18_001
Poniżej przytaczam najlepsze fragmenty uzasadnienia sądu:
Szach mat assayowcy
Na tagu już dawno pojawiały się wpisy ostrzegające przed wekslami Assay:
https://wykop.pl/wpis/63306585/pierwszy-problem-z-assay-weksle-inwestycyjne-slysz
#assay #aforti #hre #hreit #palikot #uokik #knf #inwestycje
Słyszeliście o wekslach inwestycyjnych? Nie? Ale UOKiK słyszał, Assay też słyszał i mają "delikatnie" inny punkt widzenia na tę sprawę.
1. Co uważa UOKiK
Urząd
źródło: image
Pobierz