Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tym II progiem podatkowym. Wiem że 120 tys. ale. Ten rok miałem bardzo udany i nie wiem czy już gdzieś nie popełniłem błędu w rozliczeniach.
Mam umowę o prace, 4800 na rękę. Dorabiam w projektach, umowy o dzieło.
W tym roku wystawiłem rachunki za umowy o dzieło na kwotę 88 tys. i 31 tys. Szykuje mi się jeszcze jeden na 31 tys.
Za każdym razem na umowach o dzieło były 50% KUP i 12% podatku.
Myślę czy już wcześniej nie powinienem dać 32% podatku i co zrobić przy ostatnim rachunku, 32%?
Czy takie rzeczy wyjdą w rozliczeniu PIT i będę miał po prostu do zapłaty.
#podatki
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@kuncfot nie do końca rozumiem to wszystko ale w 88 dostałem w październiku, z umowy o pracę w październiku już było 10x4700 + 88000 =135 tys. Chyba że coś źle rozumiem
  • Odpowiedz
@kamilox4: 3 osoby napisały że nie przekroczysz 2 progu, ale Ty swoje. Skończy się tak, że pójdziesz ... Jak będziesz rozsądny... Do księgowej żeby Ci to ogarnęła ;)
  • Odpowiedz
@kamilox4: Zobacz na wyliczenia @winda_orbitalna. Tylko z UOP nie możesz liczyć kwoty na rękę - masz kwotę brutto, od niej odliczasz kup (jest to kwota ryczałtowa, 250 albo 300 zł teraz) i odliczasz składki społeczne i to jest podstawa opodatkowania (na pasku płacowym powinieneś mieć wyliczenie). Więc za ostatnią umowę o dzieło już przekroczysz próg.

Ale jak rozliczasz się z żoną to progi się sumują. Możesz też założyć
  • Odpowiedz
@kamilox4: Moim zdaniem tak, ale ja nie jestem księgowym i nie rozliczałem umów o dzieło. Ale jak zapłacisz 12% zaliczki na podatek to przy rozliczeniu rocznym po prostu nie będzie zwrotu. Jak zapłacisz 32% to Ci wyjdzie zwrot w rozliczeniu rocznym.
  • Odpowiedz
czyli tą 3 o dzieło trzeba wystawić już na 32% żeby problemów nie mieć?

@kamilox4: wystaw na 12% skoro wiesz, że rozliczasz z żoną.
Dla skarbówki to nie ma wielkiego znaczenia, czy wystawisz na 12% czy na 32% skoro za kilka miesięcy będzie rozliczenie roczne i wykażesz, że nie wszedłeś w drugi próg, bo rozliczenie z żoną. A jeśli Ci wyjdzie kilka tysięcy ponad progiem to też wyjdzie w ramach
  • Odpowiedz