Wpis z mikrobloga

Menadżer urządzeń / CPU-Z / Hwinfo pokazuje mi, że mam ramy o prędkośći 6000mhz, ale gdy wejdę w Bios / wiersz poleceń (wmic memorychip get speed) to pokazane mam 4800mhz, komu tu wierzyć? pokręcone te AM5 XD , ktoś to ogarnia ?

#edit ; ktoś mający AM5 może sprawdzić ile pokazuje mu w wierszu poleceń w stosunku do tego co ma pokazane w menadżerze zadań, komenda to "wmic memorychip get speed"

#pcmasterrace #procesory #ryzen
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Kravchenko: czyli dobrze, może "wmic memorychip get speed odczytało samo SPD?

też może w bios patrzysz na złe miejsc, jak na dobre to bardzo dziwne.
  • Odpowiedz
@Kravchenko: a bo ja wiem, nie jesteś pierwszą osoba która narzekała na inny odczyt z komendy i cpu z w internecie, ale chyba pierwszą z którą się tu spotkałem.
  • Odpowiedz
@10129: @Kravchenko: patrz to, miałem ostatnio ten sam problem - choć nie znalazłem rozwiązania.
https://wykop.pl/wpis/79237697/ramy-nie-chodza-mi-na-6000-nie-wiem-czemu-w-biosie

Jakbyś coś zrozumiał co z tym problemem zrobić, to daj proszę znać. U mnie bałem się tym bawić bo na razie komp chodzi i nie chciałem tego zepsuć

Edit. A czekaj
@interpenetrate 0
Ramy mi coś nie chodzą na 6000, nie wiem czemu (w menedżerze zadań jest 4800). W Biosie mam ustawione i 6000 i expo, natomiast co dziwne (nie wiem czy tak powinno być), mam pokazane że jedna kość jest nadal na profilu xmp... Nie wiem, powinienem odwrócić we slotach
interpenetrate - @10129: @Kravchenko: patrz to, miałem ostatnio ten sam problem - cho...

źródło: obraz_2024-12-16_140631483

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@try_catch_finnaly: Faktycznie gdy wpisalem Twoja komende w wierszu polecen to pokazuje mi 6000. Czyli AM5 pokazuje bazowe / maksymalnie domyslne 4800mhz a wszystko inne to OC. Pomogles mi dzieki i jestem spokojniejszy bo juz mialem te RAMy zwracac.
  • Odpowiedz