Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Złości mnie bardzo w pracy egoistyczny zwyczaj braku tzw. small talku, czyli krótkich, grzecznych i niezobowiązujących rozmów na tematy ogólne. Zwłaszcza młodzi ludzie, w tym głównie młodzieżowe Zetki, nie chcą i nie potrafią rozmawiać na ogólne tematy z koleżeństwem w pracy. Dla przykładu ja zawsze spotkane osoby w drodze do biura, w windzie, na korytarzu czy w jakiejkolwiek wspólnej przestrzeni regularnie zagaduję, mówię o pogodzie, o zbliżających się dniach okolicznościowych (np. świętach), o kulinariach (np. odkrytym niedawno przepisie) itp. Część osób młodych, co wyraźnie zauważyłem, unika mnie i ucieka od takich rozmów.

Tymczasem jest to naturalny element kultury osobistej, savoir vivre, kindersztuby i po prostu dobrych manier. A później wielkie zdziwienie, że tych młodych się nie szanuje lub robi im problemy w pracy, w tym przy awansach. Zrozumcie wreszcie, że nie żyjecie na pustyni, a to po prostu część egzystowania społecznego, normy i funkcjonowania w grupie. Nie chodzi mi o przesadne gadulstwo czy celowe bumelanctwo w pracy, ale o… no właśnie, elementarną kulturę człowieka. Każdy z nas popełnia błędy, ale bynajmniej warto zdawać sobie sprawę z przyzwoitości na co dzień.

#savoirvivre #kultura #praca #pracbaza #vejt

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero

• 124
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

chcę w spokoju odbębnić 8h i wracać do domu, głęboko w dziurce siura mam Twój small-talk o pogodzie czy o Twoim bachorze

@mniejmniejest: jak ja nienawidzę dzisiejszej młodzieży. Zimni, cyniczni, myślą że są mądrzejsi od reszty. Przejęłam od nich te zachowania, żeby się wpasować do ich otoczenia, eh( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: To nie jest tak, w nowej pracy młodzi są traktowani jak zło konieczne a każdy niewielki błąd jest im wypominany przez boomerów więc rezygnują ze small talku i jakichkolwiek interakcji, prawdopodobnie też mają drugi etat lub biznes na głowie i nie mają przepustowości aby gadać z takim frajerem jak ty, są zmęczeni inflacją, głupotą boomerów i przypominaniem im że do niczego się nie nadają, przypominam że to boomerzy głosowali
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: ludzie przychodzą do pracy PRACOWAĆ a nie wdawać się w zbędne rozmowy z jakimś pajacem który zagaduje każdego swoimi dyrdymałami, zajmij się swoimi sprawami i daj ludziom spokojnie funkcjonować creepie
  • Odpowiedz
@Gieraryhir

Nawet jak beda merytorycznie lepsi, to w razie awansu nikt ich nie wybierze, bo wiadomo, ze do tego trzeba miec relacje, a relacje nawiązuje się właśnie takimi gadkami o niczym, a nie ignorowaniem wspołpracowników (i jeszcze te wielkie słuchawki na łbie cały dzień, leje z tych autystów).

Ile warty jest twój networking?
  • Odpowiedz
@mirko_anonim Ok Grażyna xD

Ja tam żadna zetką nie jestem ale hak zaczyna do mnie pierdzielić jakąś Grażyna to od razu trzeba ją spławić xD
Moje życie moja przestrzen osobista. Precz stara wiedźmo ( ͡º ͜ʖ͡º)
To samo w kolejce u lekarza jak ktoś coś zaczyna gadać to od razu go spławiam.
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: small talk jest bardzo ważnym elementem kultury osobistej. To jest to prostu grzeczne. Jeżeli chcesz osiągnąć coś w relacjach z innymi ludźmi, dostać awans czy po prostu być przyzwoitym spoko gościem to musisz umieć rozmawiać z ludźmi na niezobowiązujące tematy. Inaczej wychodzisz na dzikusa i przytrzyma, a z takim nikt nie chce potem gadać.
  • Odpowiedz