✨️ Obserwuj #mirkoanonim Zastanawiałem się ostatnio nad zakupem mieszkania i nie mogę zrozumieć, dlaczego w Katowicach mieszkania są takie tanie w stosunku na przykład do Krakowa. W sumie to pracuję zdalnie, muszę być raz w tygodniu w biurze w Krakowie i zastanawiam się, czy taka przeprowadzka ma sens. Wiadome - znajomi, otoczenie itp. ucierpi, ale z drugiej strony za cenę kawalerki w Krakowie mam duże mieszkanie w Katowicach. Jak chodzi o atrakcje to Katowice są dużym miastem więc powinno być gdzie spędzać wolny czas (sport, kino, teatr, koncerty, restauracje). W dodatku jest to raptem godzina drogi do Krakowa i dobre połączenie kolejowe.
Gdzie tutaj jest haczyk i dlaczego są aż takie rozbieżności w cenach?
@mirko_anonim: dzięki temu, że bylo to jedno z gęściej zaludnionych miejsc w Polsce, po epoce górnictwa została duża ilość mieszkań do zagospodarowania. Zatem ceny są niższe niż w obleganych 10 miastach wojewódzkich
@mirko_anonim bliskość sąsiednich miast. W Chorzowie kupisz mieszkanie jeszcze taniej, ale zależy z którego miejsca do Krakowa będziesz miał taki sam dojazd.
@mirko_anonim: W Krakowie jest ograniczona ilość wolnego miejsca. Od wschodu względem centrum Krk masz konglomerat huty, kawałek na południe są góry a od zachodniej strony jakiś park bodajże krajobrazowy. W samym centrum poza tym jest mnóstwo różnych terenów zalewowych. Budować się na działce za ludzką kwotę można już tylko na północ.
@GoracyDelfin Czego takiego nie ma w aglomeracji śląskiej, co miałby w Krk?
@totem_lesnych_ludzi ja chodzę często, oczywiście wszystko zależy jakie kto ma życie, ja mieszkam w Katowicach i mam opinie że nie ma tu nic do roboty jeżeli chodzi o kulturę i rozrywkę, tyle co koncerty w sezonie i wydarzenia w spodku, brak fajnego saunarium, mała ilość klimatycznych kawiarnii, zabytkowych miejsc, wolałbym mieszkać na obrzeżach Krakowa niż w centrum Katowic
@GoracyDelfin: na Śląsku atrakcję są w całej aglomeracji śląskiej nie tylko w Kato. Saunarium w Rudzie śląskiej a jeszcze lepsze w Tychach, baseny kina czy teatry, opery prawie w każdym mieście na Śląsku ... Tutaj wcale nie trzeba mieszkać w Katowicach żeby móc korzystać z dostępnych rozrywek tylko w dużo tańszych i mniej zakorkowanych jak Ruda śląska, Siemianowice czy Tychy, Sosnowiec etc.
@mirko_anonim: ja tak robie i polecam. Mam tez nadzieje, ze aglomeracja bedzie wykorzystywala swoj potencjal i rozwijala miejsca pracy, inwestowala. Wtedy nie bedzie potrzeby jezdzic do krakowa. Oczywiscie minusy sa, moga ci zmienic z dnia na dzien full stacjonarke i bedziesz mial problem. Ale imo lepiej zaplacic 3x mniej i dojechac raz w tygodniu +- 1.5h w jedna strone (mieszkajac w krakowie dojazd samochodem zajmowal mi 40 minut xd)
@Welcia_s tak czy tak, ja wiem co my tu mamy w okolicy, tylko tłumaczę że my to mamy w okolicznych miejscach a Kraków ma to wszystko w sobie, dlatego jest lepszy
@mirko_anonim a po co w Katowicach? Na Śląsku kupisz mieszkanie za 6k za metr jak się rozejrzysz i masz 10min samochodem do centrum Katowic, bez korków. Ja tak zrobiłem, przeprowadziłem się z KRK na Śląsk ze względu na ceny nieruchomości.
@mirko_anonim: miałem podobne rozkminy, finalnie kupiłem mieszkanie w Rzeszowie (1,5h pociągiem i podobnie autostradą), ceny praktycznie przez pół w porównaniu do Krakowa i nie żałuję, Kraków ma tak odstrzelone ceny że wolę dojeżdżać raz na tydzień czy dwa tygodnie do pracy a tak to zdalnie z Rzeszowa pracuje się ideolo No chyba że stać cię płacić z 15-20k za metr to tutaj raczej wygoda ale nie widzę po za tym
Zastanawiałem się ostatnio nad zakupem mieszkania i nie mogę zrozumieć, dlaczego w Katowicach mieszkania są takie tanie w stosunku na przykład do Krakowa. W sumie to pracuję zdalnie, muszę być raz w tygodniu w biurze w Krakowie i zastanawiam się, czy taka przeprowadzka ma sens. Wiadome - znajomi, otoczenie itp. ucierpi, ale z drugiej strony za cenę kawalerki w Krakowie mam duże mieszkanie w Katowicach. Jak chodzi o atrakcje to Katowice są dużym miastem więc powinno być gdzie spędzać wolny czas (sport, kino, teatr, koncerty, restauracje). W dodatku jest to raptem godzina drogi do Krakowa i dobre połączenie kolejowe.
Gdzie tutaj jest haczyk i dlaczego są aż takie rozbieżności w cenach?
#nieruchomosci #katowice #mieszkanie #mieszkaniedeweloperskie #dom
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: Nighthuntero
@GoracyDelfin Czego takiego nie ma w aglomeracji śląskiej, co miałby w Krk?
No chyba że stać cię płacić z 15-20k za metr to tutaj raczej wygoda ale nie widzę po za tym