Aktywne Wpisy

Brightsider +24

źródło: temp_file3210575724325996959
Pobierz
tyrytyty +3

źródło: GomEAjOXAAEmk-H
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file3210575724325996959
Pobierzźródło: GomEAjOXAAEmk-H
PobierzWykop.pl
Szukamy samego body do 4000 zł. Po wstępnym researchu wybrałem kilka modeli. Moja wiedza jest trochę znikoma więc proszę o pomoc. Do tego body chce na razie dokupić jakaś jedną jasną portretową stałkę. Pełnej klatki w tej cenie jest mało. W grę wchodzi tylko nowy aparat
1. Canon RP
https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-canon-eos-rp-body-czarny
Cenowo spoko, aparat fajny, pełna klatka. Ale czy przypadkiem Canon nie ma mało alternatywnych obiektywów? Zauważyłem że są zazwyczaj firmowe Canona
2. Nikon Z5
https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/aparaty-fotograficzne/aparaty-z-wymienna-optyka-bezlustrowce/aparat-nikon-z5-body
Na razie mój faworyt, pełna klatka w dobrej cenie, całkiem duży wybór obiektywów. Aparat już trochę stary
Apsc.
1. Sony A6400
Dobra cena, dużo obiektywów ale nie przekonuje mnie coś ten uchylny ekran. A7iii za drogie
2. Nikon Z30 za 3000 zł, Z50 za 3000 zł l, Z50II z 4300 (trochę przekracza budżet), Nikon Zfc
Tu nie wiem czy lepsza pełna klatka czyli Z5 czy te Z50, Z30 ?
3. Canony, R10, R50, M50.
Tu obawiam się drogich obiektywów i skąpego wyboru.
4. A może po taniości na początek Canon R100 z kitem za 1800
Drodzy koledzy, proszę o pomoc. Podsumowując poszukuje wystarczającego body z dobrym wyborem tanich obiektywów.
#aparat #fotografia #nikon #bezlusterkowce #canon
Jeśli chodzi o
Moim skromnym zdaniem mały obrazek na sesje rodzinne i zwłaszcza "jakieś fotki z wyjazdów" to bezsens. Na sesje rodzinne jakaś relatywnie dobra i tania stałka w okolicy 30-50 z dobrym światłem się w każdym
Ale na wyjazdy przyda się jakiś zoom - do widoczków przynajmniej te 28mm (dla FF), no a z drugiej strony będziesz chciał zrobić zbliżenie na jakąś architekturę lub zwierza i się okaże że przydałoby się coś długiego
Lepiej zaoszczędzić na body mieć później na obiektyw(y)
W kategorii fotografii jako zabawy możesz też zakupić jakiegoś taniego manuala
W zal. Przykład zdjęcia typowo z wakacji zrobionego na 28mm. 35
źródło: 1000024695
PobierzMa lepsze światło, fajny bardzo uniwersalny zakres ogniskowych
Albo Sigma C 18-50 mm f/2.8 (jeśli znajdziesz samo body w dobrej cenie, bo jak się okaże że body z kitem kosztuje 200 PLN to bez sensu brać
Ale jeśli dopiero zaczynasz to lepiej postaw na jeden obiektyw 50 mm z światłem 1.8-1.4, brak zooma i konieczność kadrowania nogami świetne wpływa na naukę.