Wpis z mikrobloga

31 lat skończone, mgr inżynier politechnika z informatyki, matura rozszerzona z matematyki zdana na 88 procent. Chodziłem nawet na korepetycje.
P--------y poszedłem w Javę, mam 7 lat doświadczenia i zero stabilności zawodu bo Java Developerów jest jak psów (bootcampy, uczą tego na studiach, przebranżawiacze po politechnikach).
Do tego z-------l na Sprintach. Mam kryzys zawodowy bo nie wiem co dalej ze soba zrobić.

#programista15k #programowanie #pracait #korposwiat #naukaprogramowania #politechnikapoznanska #agh #studbaza
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Mam kryzys zawodowy bo nie wiem co dalej ze soba zrobić.

@Ksiega_dusz: Bo to już ten wiek że zaczynasz sobie uświadamiać pewne sprawy. Przynajmniej ja mam tak samo i kilka dni temu o tym pisałem.

Mając te 22-25 lat myślałem że pracując w IT złapałem Boga za nogi. I trochę tak było, dobra kasa tuż po studiach, wygodna praca, perspektywy podwyżek r/r o których większość innych branż może
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz kiedy programiści zdarza sobie sprawę, że łatwiej zarobić samemu, niż w korpo?

Nie musisz tworzyć drugiego Microsoftu, zrób coś dla kilku firm, i będzie wpadać manna, na start myślę globalnie. Dołączysz wtedy do elitarnego klubu programistów 100k PLN bądź DOLARSY.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: jak nie wiesz co ze soba robic to jedyne co mozesz robic to robic to co robiles do tej pory.

great resignation bylo 3 lata temu, whitecollar roboty nie da sie teraz bezpiecznie rzucic i miec pewniaka ze zlapiesz kolejna jak cie najdzie znowu poszukac.

w twoim przypadku pewnie przydalby sie sabbatical... ktory moze skonczyc sie bezpowrotnym wypchnieciem z branzy ( ͡° ͜ʖ ͡°) to
  • Odpowiedz
to brutalna prawda ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) Na etacie max dostaniesz paczka za dobry wynik firmy ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

@trening-nuk: z etatem to prawda, ale na pewno prawdą nie jest że
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: skoro masz 31 lat to idziesz na medycyne do 37 lat konczysz medycyne robisz specke deficytowa zarabiajac kilkanascie tysiecy na reke przez 6 lat i potem w wieku 43 otwierasz swoj gabinet i wyciagac 50-100k na reke przez kolejne lata i sie odkuwasz
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: ale w czym dzieci tutaj przeszkadzaja, jak nie rozwaliles calego hajsu to nie jest to taki wielki problem

sam sie nastawiam na przebranzowienie i bede wtedy starszy jak 31 na 99%, tylko dzieci nie jestem pewien czy juz beda, ale pewnie tez tak ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: przecież firmy wykorzystują młodych w IT do granic możliwości. W innych firmach zresztą też. Dopiero po tych kilkunastu latach przychodzi otrzeźwienie jak się ma jeszcze resztki rozsądku.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: pociesz się, że masz kryzys z zarobkami pewnie 2-3x średnia krajowa. Inni po jakchś politechnicznych całeczkach, którzy nie poszli w informatykę zarabiają tyle co policjant.
  • Odpowiedz