Wpis z mikrobloga

Mam kontener z linuxem który tworzy plik z logami. Da się jakoś ten sam plik zapisać na Windowsie na który jest odpalony #docker? Bo jedyne co udaje mi się osiągnąć to utworzenie nowego folderu po odpalaniu kontenera, ale samego pliku już nie. Podejrzewam, że jest jakiś błąd z formatem, bo na linuxie są to text.log a takie formatu w Windowsie nie ma. #pytaniedoekseprta #linux #windows #it
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BrakWolnegoLoginu: nie bardzo wiem o co chodzi w pytaniu. Chcesz zapisać logi dockera (tego jak działa ta vmka?), czy wewnątrz kontenera tworzysz jakieś logi i chcesz mieć do nich dostęp z hosta? W drugim przypadku zainteresuj się montowaniem katalogów, zdaje się "volumen" to się nazywało. W pierwszym przypadku przydałoby się napisać co konkretnie chcesz zapisać, jak, co masz do tej pory bo nie wynika to z wpisu.
  • Odpowiedz
@Oo-oO: nie chodzi o logi vmki - odpalam kontener na ktorym chodzi Ubuntu, na ktorym jest odpalony skrypt ktory tworzy plik z logami. Chce zeby ten plik zapisywal mi sie na hoscie i na kontenrze. Jedynie co sie udalo to zrobic tak, zeby te logi sie zapisywaly do konkrentego, wczesniej utworzonego pliku na hoscie, ale to jest bez sensu
  • Odpowiedz
@BrakWolnegoLoginu: yyy, jeśli bezsensu to nie wiem już zupełnie o co chodzi. Skoro skrypt tworzy logi, to niech je tworzy w podmontowanym katalogu na hoście... a jeśli ma być i tu i tu to odpalaj w kontenerze skrypt jako ./pupa.sh | tee -a /path-to-mounted-host-dir/date-ymd-hms-pupa.txt to będzie w dwóch miejscach. Oczywiście nie musisz tworzyć pliku na hoście, po prostu voluminy czy tam wolumeny, montujesz katalog hosta w taki sposób że jest
  • Odpowiedz
Tworzysz wolumen i przypominasz go do kontenera. Na windowsie np c:\logs\ a na Linuxie np var/loga/costam i gdy zapiszesz log w katalogu costam na Linuxie to będzie widoczny na windows
  • Odpowiedz